Arent Berntsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arent Berntsen

Personlig information
Født 12. maj 1610 Rediger på Wikidata
Bergen, Norge Rediger på Wikidata
Død 29. december 1680 (70 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Rådmand, topograf, statistiker, forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Arent Berntsen (12. maj 1610 i Bergen29. december 1680 i København), med tilnavnet Bergen, var en topografisk-statistisk forfatter i Danmark-Norge. Selv stavede han sit fornavn: Arennt.[1][2]

Arent Berntsen blev født i Bergen. Han kom i sin ungdom i tjeneste hos Axel Juul til Villestrup og senere hos dennes svigerfar, kansleren Christian Friis. 1637 var han slotsskriver på Varberg Slot, men han forlod denne stilling i januar 1644, da han med hustru og barn drog til København, hvor han tog borgerskab. Han var så formuende, at han kunne yde kongen lån under krigen. 1648 blev han rådstueskriver i København, 1669 rådmand. Han var en driftig mand, ikke bare i København, men havde teglværker både i Skåne og Halland. Under krigen 1658-1659 ofrede han store summer til fædrelandets bedste, både ved at udruste kapere og ved at give kongen lån.

Det værk, som har gjort Arent Berntsens navn særlig kendt, er den bog, han udgav i 1656 med titlen: Danmarckis oc Norgis Fructbar Herlighed, som foruden en udførlig beskrivelse af Danmark-Norge indeholder mangfoldige oplysninger om jordbrugsforholdene, særlig om beregningen af jordegods ved køb og salg, mål og vægt og lignende, hvilket gør denne bog til en uundværlig håndbog for enhver, som vil studere 1600-tallets kulturhistorie.

1639 blev han gift med Karen Arentsdatter, og efter hennes død i 1652 giftede han sig med Mette Lauritsdatter, der døde 1696. I alt fik han 17 børn.

Kilde og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af O. Nielsen i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 2. bind, side 171, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.