Armlægning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Albuen skal være på puden. Den hånd der ikke brydes med, skal være på grebet.

Armlægning/armbrydning er en fysisk styrke-konkurrence mellem to personer. De to kombattanter sidder eller står over for hinanden med et bord imellem sig. Sporten er generelt stående, men der er indført en kategori hvor det er siddende til f.eks. kørestolsbrugere.

Derefter tager de med højre, eller venstre hånd fat om modstanderens højre hånd. Albuerne skal hele tiden være placeret på puden - det anses som en fejl, hvis albuen kommer væk fra puden. Den som kan presse modstanderens hånd ned til markøren har vundet.

Sporten har selvfølgelig fastlagte regler, og der arbejdes pt. på at få sporten udbredt til De paralympiske lege.[1]

I Danmark er sporten repræsenteret af Armbrydning Danmark, er anerkendt som kampsport, og hører under Danmarks Brydeforbund, og DIF. Armbrydning Danmark er underlagt Antidoping Danmark. Der er flere klubber for armbrydning i Danmark.[2]

Der er andre organisationer i Danmark der repræsenterer armbrydning. Armbrydning Danmark, er dog den eneste der er godkendt af Dansk Idrætsforbund, og som er underlagt Antidoping Danmark. Armbrydning var repræsenteret ved DM ugen i Ålborg for første gang i 2023.[3]

Sporten afholder både Danmarksmesterskaber og lokale mesterskaber, samt diverse stævner.

Armbrydning kan dateres 4.000 år tilbage,[4] og er mest kendt i USA. Her kendte man oprindeligt sporten som "Indian wrestling", da også de indfødte amerikanere udøvede sporten. Også i det gamle Egypten har man fundet spor efter armbrydning. De ældste dokumenter er dokumenter fra Japan, fra 700-tallet, som beskriver armbrydning ved et bord, som vi kender det i dag.

Kendte udøvere[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]