Spring til indhold

Arteria meningea media

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arteria meningea media
Illustration af arterier på siden af kraniet. Arteria meningea media kan ses dykke ind under tindingebenet, markeret med "middle meningeal".
Detaljer
Source
Arteria maxillaris
TilRamus frontalis og ramus parietalis
ForsynerPeriost på indersiden af neurokraniet samt hjernehinden.
Identifikatorer
LatinArteria meningea media
TAA12.2.05.061
FMA49711
Anatomisk terminologi

Arteria meningea media er en arterie der udspringer fra arteria maxillaris og som forsyner et stort område af hjernehinden via dens to grene, ramus frontalis og ramus parietalis.

Den har indgang i kraniet igennem foramen spinosum og lægger i tæt relation med dura mater. Den deler sig omkring arcus zygomaticus i to grene, ramus frontalis der forløber opad og fremad; samt ramus parietalis der forløber bagud[1]. Desuden findes der hyppigt en accesorisk arterie i tæt forløb med, og ofte med udspring fra, arteria meningea media. Disse deler navn, men den accesoriske arterie træder ind i kraniet igennem foramen ovale frem for foramen spinosum.

Arterien anastomoserer hyppigt med arteria lacrimalis, og kan til tider overtage dele af dennes og arteria opthalmica's forsyningsområde[1].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Tranum-Jensen, Jørgen (2017). Hovedets, halsens og de indre organers anatomi (11. udgave). Munksgaard. ISBN 978-87-628-1559-9.