August von Platen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
August von Platen.

Karl August Georg Maximilian Graf von Platen-Hallermünde (24. oktober 1796 i Ansbach5. december 1835 i SiracusaSicilien), som regel omtalt som August von Platen, var en tysk digter.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Platen stammede fra en forarmet adelsfamilie. Som ung mand deltog han i felttoget mod Napoleon Bonaparte. I 1818 begyndte han at studere, men opgav studierne året efter for at hellige sig digtningen. Han begyndte at studere persisk sprog og litteratur og udgav i 1821 Ghaselen og i 1823 Neue Ghaselen. I efteråret 1824 rejste han for første gang til Venedig, der gav inspirationen til Sonette aus Venedig.

Gadeskilt i Siracusa.

Efter en strid med Heinrich Heine, som gjorde offentligheden opmærksom på Platens homoseksualitet, mens Platen angreb Heine for at have jødiske rødder, forlod han Tyskland for altid i 1826 og slog sig ned i Italien. Her lærte han blandt andre Giacomo Leopardi at kende. I 1835 flygtede han fra koleraen i Napoli til Palermo og videre til Siracusa, hvor han døde, kun 39 år gammel.

Indflydelse[redigér | rediger kildetekst]

Thomas Mann baserede figuren Gustav von Aschenbach (August = Gustav, Platens fødested Ansbach = Aschenbach) i Døden i Venedig delvis på Platen. Han skrev også et essay om ham. I Norden var særlig Vilhelm Ekelund optaget af Platen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]