Automobile Dacia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Automobile Dacia
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Branche Bilindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt 1966 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Mioveni, Rumænien Rediger på Wikidata
Produkt Bil Rediger på Wikidata
Organisation
Ejer Renault Rediger på Wikidata
Moderselskaber Renault–Nissan Alliance
Renault Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
2013 Renault/Dacia Duster

Automobile Dacia S.A.[1] også Dacia er en rumænsk bilfabrikant og bilmærke, navngivet efter den historiske provins Dakien (Latinsk: Dacia) som fandtes i, hvad der i dag er nutidens Rumænien. Dacia er et datterselskab til den franske bilfabrikant Renault og Rumæniens største eksportvirksomhed med en andel på 10 % af landets samlede eksport.[2]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Automobile Dacia virksomheden blev grundlagt i 1966 under navnet Uzina de Autoturisme Pitești (UAP). Den primære fabrik blev bygget i 1968, i Colibaşi (nu kaldt Mioveni), nær Pitești. Dacia fik værktøj og primære designs fra Renault 12. I starten fremstillede man Renault 8 under licens kendt som Dacia 1100.[3]

Dacia 1100 (Renault 8)
Dacia 1100S (Renault 8 Gordini)
1975 Dacia 1300 (Renault 12)

I September 1999 blev Dacia købt af Renault, med udgangspunkt i at gøre Rumænien til Renualt's hovedsæde for biludvikling i Centraleuropa og Østeuropa. Samtidig blev investeringerne i Dacia øget.

Dacia i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I 1982 etablerede den store Københavner VW-forhandler Svend Christensen importen af Dacia til det danske marked. Senere tilkom firehjulstrækkeren ARO. Markedet for billige øst-biler var dog allerede godt dækket ind med mere etablerede mærker herhjemme, hvorfor importen stoppede igen i slutningen af 80’erne. Fremme i april 2013 blev Dacia genlanceret på det danske marked med Dacia Lodgy og senere på året kom Dacia Sandero og Dacia Logan MCV, mens at Dacia Duster forventes i starten af 2014.


Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Automobile Dacia Official Site". Dacia Group. Hentet 2010-10-12.
  2. ^ "Jos Palaria pentru cel mai mare exportator roman - uzinele Dacia!" (rumænsk). PRO TV. 2009-07-28. Hentet 2009-09-04.
  3. ^ "Background". daciagroup.com. Hentet 2010-12-06.