Autostol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bagudvendt autostol.
Fremadvendt autostol.

En autostol er en stol, som er beregnet til at øge beskyttelsen for børn i biler. Ved at bruge specielle stole i bilen på den rigtige måde øges børnenes sikkerhed. Forskning har vist, at bagudvendt placering af autostolen øger sikkerheden betydeligt for børn op til 4 år.

I Danmark blev det pr. 1. april 2006 et lovkrav, at børn op til 135 cm i højden skal anvende godkendt sikkerhedsudstyr, så som f.eks. autostol eller selepude, når de kører i bil[1].

Derudover skal autostolen passe til barnets højde, alder og vægt og den skal være monteret i bilen efter producentens anbefalinger[2].

Der findes 4 undtagelser til reglerne[redigér | rediger kildetekst]

 1. Ved 3 børn på bagsædet: Har du 3 børn på bagsædet og 2 af dem sidder i godkendt sikkerhedsudstyr, må det tredje barn (hvis det er over 3 år gammelt) sidde i bilen uden sikkerhedsudstyr.[3].
 2. Børn i taxi: Børn under 3 år skal ikke sidde i godkendt sikkerhedsudstyr. Findes det i taxien skal det anvendes. Børn over 3 år skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr.[4]
 3. Børn i biler uden seler: I veteranbiler er der typisk ikke seler på bagsæderne. Køre du i en bil uden seler bagi må du have børn over 3 år siddende på bagsædet uden, at være spændt fast. Er der seler foran skal barnet dog sidde her i godkendt sikkerhedsudstyr.
 4. Kørsel over korte afstande: Dette gælder kun børn over 3 år og kun for meget korte afstande - der ikke er aftalt på forhånd/noget der sker hver uge. Det er altså kun i nødstilfælde, hvor det f.eks. ikke er muligt, at fremskaffe godkendt sikkerhedsudstyr.[5]

Ovenstående undtagelser er ikke nogle det anbefales at følge, da de udsætter barnet for forhøjet risiko ved kollisioner.

Forskellige typer af autostole[redigér | rediger kildetekst]

 • Sleeper (Fortidligfødte til 5 måneder)
 • Babystol (ca. 0-15 måneder eller 0-13 kg)
 • Bagudvendt autostol (ca. 6 måneder-4 år eller 6-18 kg.)
 • Fremadvendt autostol (ca 12 måneder til 4 år eller 9-18 kg)
 • Fremadvendt autostol (ca 9 måneder til 12 år eller 9-36 kg)
 • Fremadvendt autostol/selepude (3½-12 år eller 15-36 kg)

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Sikkertrafik.dk – Loven – kort fortalt". Arkiveret fra originalen 9. januar 2014. Hentet 9. januar 2014.
 2. ^ Bekendtgørelse om krav til sikkerhedsudstyr til børn i biler
 3. ^ Bekendtgørelse om brug af sikkerhedsseler m.v. § 5 nr. 2
 4. ^ Bekendtgørelse om brug af sikkerhedsseler m.v. § 4
 5. ^ Bekendtgørelse om brug af sikkerhedsseler m.v. § 5, nr. 1

Se også[redigér | rediger kildetekst]