Børnearbejde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
1912

Børnearbejde betegner arbejds- eller erhvervsmæssig beskæftigelse af børn under en vis alder, bestemt af lovgivning eller samfundsmæssige normer. Denne praksis blev i årevis kritiseret af stribevis af børneorganisationer, sociale organisationer samt fagbevægelsen og den internationale arbejdsorganisation ILO.

I 1989 fik kampen mod børnearbejde et internationalt gennembrud med vedtagelsen af FNs Konvention om Barnets Rettigheder (også kaldet Børnekonventionen), hvori børnearbejde anses for at være en uacceptabel udnyttelse af de pågældende børn. Konventionens artikel 32 siger således: "Deltagerstaterne anerkender barnets ret til beskyttelse mod økonomisk udnyttelse og mod at skulle udføre arbejde, som kan være farligt, gribe ind i barnets uddannelse, eller skade barnets sundhed eller dets fysiske, psykiske, åndelige, moralske eller sociale udvikling."

Børnearbejde i Danmark

Børnearbejde var udbredt i Danmark i varierende omfang langt op i 1900-tallet. I landbruget blev børn anvendt systematisk helt ned til 10-års alderen, såvel til markarbejde som til arbejde i stalden med husdyr, m.m. Også i byerne var børnearbejdet udbredt i form af af bud- og lagerarbejde. Danmark havde eksempelvis svært ved at efterleve FNs Børnekonvention på grund af den udbredte tradition med danske børn og unges beskæftigelse som avisbude, som – selvom det omhandlede arbejde ikke hindrede børnenes udvikling og skolegang m.m – dog alligevel stred imod konventionen.



SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.