Bøur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bøur
(dansk: Bø)
Bøur på færøkortet
Indbyggere (2015) 69
Kommune Sørvágur
Postnummer FO 386
Markatal 18
Bøur

Bøur er en færøsk bygd 4 km vest for Sørvágur på det vestlige Vágar. Bygden har bevaret mange af de traditionelle, græsdækkede færøske huse og ligger ved Sørvágsfjørður, med en pragtfuld udsigt til Drangarnir, Tindhólmur, Gáshólmur og Mykines. Bøur var sammen med Gásadalur var en selvstændig kommune indtil januar 2005, da den blev en del af Sørvágur kommune. Fra Bøur er der både vardesti over fjeldet og tunnel igennem fjeldet til den før tunnelen blev bygget isolerede bygd Gásadalur. Bøur er forbundet en 4 kilometer lang asfalteret vej bygden Sørvágur. I Mod øst går denne vej siden begyndelsen af 2003 gennem en tunnel til den tidligere isolerede bygd Gásadalur. Før i tiden måtte man vandre over fjeldet af en besværlig sti.

Bøur blev første gang nævnt i det såkaldte "Hundebrev" fra ca. 1350, (se Fårebrevet), men er sandsynligvis ældre. Bygdens gamle græsdækkede træhuse ligger trængt tæt sammen ved de smalle gyder.

Bøur Kirkja[redigér | redigér wikikode]

Bøur blev nævnt i et dokument fra 1710, at den havde en kirke. Den nuværende traditionelle trækirke er fra 1865. Den sorttjærede bygning med skifertag er opført på en hvid sokkel. Sydsiden har syv vinduer og i den vestlige ende indgangsdøren. På østsiden er der kun et vindue i korenden. Kirken har blåmalet tøndehvælv med synlige bjælker, mens væggene er beklædt med paneler. Korenden står som en tresidet afslutning, i det der i hjørnerne er præsteværelse samt opbevaringsrum. Altertavlen, den korsfæstede, er et maleri af Carl Carlsen, malet i 1892, samt en underdel i tre felter. På alteret står kopi af Bertel Thorvaldsens Kristus samt to apostle. Prædikestolen har glatte rundbuede felter. Klokken er en glat skibsklokke fra er skib, der gik ned i Urðini ved Miðvágur.

Pakkhúsið í Bø[redigér | redigér wikikode]

Pakhuset blev bygget i 1861 af Zacharias Heinesen, oprindeligt fra Sandevåg. I kælderen blev der forarbejdet fisk fanget af de de lokale beboere. I stueetagen var der forretning og postkontor. Dette var den første forretning på den vestlige del af Vágar, efter at den kongelige monopolhandel blev afskaffet i 1856. Loftet blev overvejende brugt som lager. I begyndelsen af dette århundrede, påbegyndte den nuværende ejer en renovering af huset udvendigt. Først blev taget skiftet ud med græstørvtag. Siden blev huset beklædt med træ. Spisestuen er i stueetagen. Der er plads til 40 gæster, og sammen med loftet er huset velegnet til mindre selskaber.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62°05′12″N 07°22′11″W / 62.08667°N 7.36972°V / 62.08667; -7.36972