Ba'ath-partiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ba'ath-partiets flag

Ba'ath, Det Socialistiske Parti for arabisk Genfødelse, er et arabisk socialistisk parti. Kan også staves Ba'th, Ba'ath eller Baath.

Det blev stiftet i Damaskus i 1943 af Salah ad-Din al-Bitar og Michel Aflak som et arabisk sekulært nationalistisk politisk parti, der arbejdede for etableringen af en arabisk enhed. Det fungerede som et pan-arabisk parti med afdelinger i 6-7 arabiske lande. Det var dog kun i Syrien og Irak partiet udviklede sig til et magtfuldt parti.

Syrien[redigér | redigér wikikode]

Partiet kom til magten i Syrien i 1963. Bevægelsen har været præget af mange interne uenigheder, ligesom der har været konflikter med flere nordafrikanske ledere. I 1966 deltes de syriske og irakiske afdelinger i rivaliserende organisationer. Begge organisationer beholdt navnet. I 1970 overtog general Hafiz al-Assad magten i partiet i Syrien, hvilket skabte ro.

Irak[redigér | redigér wikikode]

Ba'ath-partiet overtog ledelsen af Irak i 1968, fra 1979 med al-Aassads rival Saddam Hussein som leder og Adnan Al-Wali som hans højrehånd. Adnan Al-Wali har siden invasionen i 2003, været eftersøgt, men man har ingen konkrete informationer om ham. Han holdt sig mest i baggrunden og det siges at var hjernen bag partiet.

Politik Stub
Denne artikel om politik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.