Bartholomäus Ziegenbalg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bartholomäus Ziegenbalg - billede fra arkivet i Franckesche Stiftungen, Halle.
Monument over Bartholomäus Ziegenbalg i Trankebar

Bartholomäus Ziegenbalg (10. juli 1682 Pulsnitz, Tyskland23. februar 1719 Trankebar, Indien).

Til den danske koloni Trankebar i Indien udsendte kongen (Frederik 4.) i 1705 tyskeren Ziegenbalg som missionær. Til varetagelse af dette initiativ, som var den første organiserede mission fra en luthersk kirke, dannedes i 1714 Missionskollegiet, Collegium de cursu evangelii promovendo.

Ziegenbalg måtte arbejde under stor modstand fra Det Ostindiske Kompagni, der som de øvrige handelskompagnier i de forskellige europæiske landes kolonier mente, at det var bedst for profitten at undlade at blande sig i den lokale kultur og religion. Ziegenbalg forsøgte at skabe en kristendom i indisk dragt. Men han måtte for overhovedet at få arbejdsmuligheder lade sig presse til at klæde sig europæisk (og bruge paryk!). Der blev bygget kirke i en indisk præget arkitektur. I 1733 blev den første inder ordineret til præst.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • (de) Werner Raupp: ZIEGENBALG, Bartholomäus. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL), Vol. 14, Herzberg: Bautz 1998 (ISBN 3-88309-073-5), col. 452–461 (med kompakt introduktion og detaljeret bibliografi).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Den danske Halle-mission, hvorfra udsendelse af missionærer foregik
  • SPCK, det anglikanske selskab Society for Promoting Christian Knowledge der fra 1710 finansielt og logistisk deltog i dette missionsarbejde.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]