Barysaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Barysau)
Barysaw
hviderussisk: Бары́саў
russisk: Бори́сов
Flag

Barysaw (2013)
Overblik
Land Hviderusland Hviderusland
Voblast Minsk
Rajon Barysaw
Grundlagt 1102
Postnr. 222120
Demografi
Indbyggere Stigning 144.945 (2015)
 - Areal 53 km²
 - Befolknings­tæthed 3169 pr. km²
Andet
Tidszone +3 (MKS)
Højde m.o.h. 173 m
Hjemmeside borisov.minsk-region.by
Oversigtskort

Barysaw (officiel translitteration: Barysaŭ; hviderussisk: Бары́саў, tr. Barysaw; russisk: Бори́сов, tr. Borísov), er en by i Minsk voblast i Hviderusland med 144.945(2015) indbyggere. Byen blev grundlagt i 1102 ved floden Bjarézina. Under anden verdenskrig var byen besat af Nazi-tyskland.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Barysaw er første gang omtalt i den Laurentinske krønike som grundlagt i 1102 af Polotsk prinsen Rahvalod (Barys) Usjaslavitj (hviderussisk: Рагвалод-Барыс Усяславіч). Under de næste par århundreder brændte Barysaw og genopbygget lidt syd for den oprindelige placering.

I slutningen af 1200-tallet blev byen en del af Storfyrstendømmet Litauen. I 1569 (efter lublinunionen) blev byen en del af Den polsk-litauiske realunion, og derefter en del af det Russiske Kejserrige i 1793 efter anden deling af Realunionen Polen.

Under Anden Verdenskrig blev Barysaw besat af Nazi-Tyskland fra 2. juli 1941, til 1. juli 1944 og det meste af byen blev ødelagt. Mere end 33.000 mennesker blev myrdet i seks dødslejre, der var indrettet i byens omegn.

Siden maj 1948 har byen været hjemsted for hovedkvarteret for det 7. tankarmé, der blev det 65. Armékorps og derefter Nordvestlige Operative Kommando der i 2001 blev skabt gennem en reorganisering af Hvideruslands væbnedestyrker.

Industri[redigér | rediger kildetekst]

Efter Anden Verdenskrig blev Barysaw et vigtigt industrielt center, med 40 større virksomheder indenfor blandt andet maskinindustri og metalbearbejdning, instrumentfremstilling, kemiskeindustri, træbearbejdning, medicinalindustri, krystalfremstilling og plastproduktion.

Kendte personer fra Barysaw[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Hviderussisk geografiSpire
Denne artikel om hviderussisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi