Beş Barmaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Beş Barmaq

Beş Barmaq (Femfingerbjerget) er et bjerg i Xızı rayonu i Aserbajdsjan, ikke langt fra det Kaspiske Hav. Bjerget rejser sig til 382 m.o.h. ved BakuQuba-hovedvejen. Bjerget er en solid klippe og er et af de mest berømte bjerge i Kaukasus, kendt for sine mytiske fortællinger. Det er et helligt sted med regelmæssige besøg af pilgrimme.

Tidevandsmærker på bjerget vidner om oversvømmelser af smeltevand fra nordlige glaciale iskapper og dateres tilbage til slutningen af den sidste istid. Tidevandsmærkerne bekræfter teorien om en holocæn udstrømning af smeltevand fra Sortehavet til Middelhavet, snarere end en direkte indtrængen af havvand i Sortehavet som følge af den globale stigende vandstand. Skøn over stigningen i det Kaspiske Havs niveauhøjde er mellem 20 og 30 meter.[1]

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Besh Barmak Natural Stone" (engelsk). megalithic.co.uk. Hentet 27. juni 2011.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

BjergSpire
Denne artikel om et bjerg eller en bjergkæde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Aserbajdsjansk geografiSpire
Denne artikel om Aserbajdsjans geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 40°57′30″N 49°13′56″Ø / 40.9583°N 49.2322°Ø / 40.9583; 49.2322