Beersheba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Beersheba
Beershebas byvåben
Coat of arms of Beersheba.svg
Aerial photo of Beersheba.JPG
Overblik
Land Israel Israel
Grundlagt 1900Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 205.810 (2016)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal 118 km²
 - Befolkningstæthed 1.752 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2
UTC+3Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 260 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.beer-sheva.muni.il
Oversigtskort

Beersheba (Be'er Sheva eller Beer-sheva) (Hebraisk: בְּאֶר שֶׁבַע) er beliggende i den nordlige del af Negev-ørkenen og er Negev-ørkenens hurtigtvoksende hovedstad og servicecenter. Byen kaldes også for "porten til Negev".

Soroka hospital, Beersheba

Beersheba er Israels center for bioteknologi, vandingsteknologi og ørkenstudier. Byen er en blomstrende industriby (især kemikalier, tekstil og byggeindustri) med Ben-Gurion Universitet, hospital, medicinsk fakultet, musikkonservatorium, symfoniorkester, kunstcenter, hoteller, restauranter, fabrikker mm.

Selv om Beersheba er blevet en relativt civiliseret by har den stadig noget af sin gamle grænselandsatmosfære med både travlhed, larm og en afslappet levevis i det varme klima. BeerSheva er beduinernes handelscentrum i Negev (Ha'Negev) med det kendte beduinmarked en gang om ugen. Der bor en del beduiner i byen og i nærliggende beduinlandsbyer.

Øst for det nuværende Beersheba ligge det bibelske Tel Beer Sheva, der går helt tilbage til ca. 4.000 år f.Kr. I 1880'erne og 1890'erne byggede tyrkerne en ny by (i dag "den gamle bydel") som blev det administrative centrum for Negev og som i dag stadig er det egentlige bycentrum med de gamle flotte bygninger og det usædvanlige rektangulære gadenet. I den britiske mandatperiode boede der kun omkring 3.000 men fra 1951 begyndte byen at vokse kraftigt med nye bydele og uden den store byplanlægning.

Osmannisk kamelkorps ved Beersheba, 1915

Beersheba har ca. 183.000 indbyggere.

Navnets oprindelse:

Navnet Beersheba kommer af den hebraiske sprogstamme, og kan betyde forskellige ting. Pagtens Brønd (Abraham og Abimelech laver en pagt ved denne brønd) De syv brønde af Isaac "De syv brønde" (dog har man kun fundet 3 eller 4)

Be'er er hebraisk for Brønd Sheva er hebraisk for enten Syv eller pagt

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som ikke har kilder til den.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]