Hebraisk (sprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hebraisk)
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Hebraisk skrift i Torahen.

Hebraisk eller hebræisk (hebraisk עברית, ivrit) er et vest-semitisk sprog, nært beslægtet med aramæisk og arabisk. Bibelsk hebraisk er hovedsproget i Tanákh, eller den hebraiske Bibel. Senere udviklingsstadier omfatter mishnaisk hebraisk og rabbinsk hebraisk.

I lang tid var hebraisk hovedsagelig et liturgisk sprog, der blev brugt i synagogen, og et litterært sprog til brug i religiøs litteratur. Der var dog næsten ingen, der talte sproget til daglig indtil Eliezer Ben-Yehuda satte sig for at genoplive det i slutningen af 1800-tallet. I hjemmet måtte hans børn ikke snakke andet end hebraisk, og at lege med andre børn var strengt forbudt, af frygt for at de ville glemme det, de havde, de havde lært.

Lingvist Ghil’ad Zuckermann mener, at Israelsk (nyhebraisk, ivrit) “er der mange hebraiske elementer som følge af en bevidst vækkelse, men også en lang række pervasive sproglige egenskaber, der stammer fra en ubevidst overlevelse revivalists modersmål, fx jiddisch."[1][behøver bedre kilde]

Han mener at israelsk ikke er et genoplivet biblhebraisk, men et nyt sprog som er hybridt semito-europæisk af karakter, fordi både semitiske og indoeuropæiske elementer indgår meget kraftigt i tilblivelsen. Han skriver, at havde det været marokkanske jøder i stedet for østeuropæiske, som havde skabt israelsk hebraisk, så var det formentlig blevet et semitisk sprog. "[2]

Hebraisk er ved siden af arabisk Israels officielle sprog. Hebraisk skrives fra højre mod venstre med det hebraiske alfabet, som ofte kaldes kvadratskrift på grund af tegnenes firkantede karakter.

I perioden fra 1944 til 1980 udkom den omfattende Encyclopaedia Hebraica (האנצקלופדיה העברית) i 32 bind suppleret med flere efterfølgende tillægsbind.

Hebraiske bogstaver[redigér | redigér wikikode]

Det hebraiske alfabet har 22 bogstaver, og anvendes til at skrive hebraisk, jiddisch og andre sprog beslægtet med hebraisk.

Alef א
Bet ב
Gimel ג
Dalet ד
He ה
Vav ו
Zayin ז
Het ח
Tet ט
Yod י
Kaf ך כ
Lamed ל
Mem ם מ
Nun ן נ
Samekh ס
Ayin ע
Pe ף פ
Tsadi ץ צ
Qof ק
Resh ר
Shin ש
Tav ת

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jiddisch. Hentet 26 juni 2018. 
  2. ^ Hebraisk: Et genoplivet sprog eller et nyt sprog?. Hentet 26 juni 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo-v2.svgWikipedia på hebraisk
Der findes også en Wikipedia på hebraisk.


Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.