Bendix Grodtschilling den ældre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bendix Grodtschilling den ældre
Født 1620 Rediger på Wikidata
Holsten, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 1690 Rediger på Wikidata
Barn Bendix Grodtschilling den yngre Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bendix Grodtschilling (den ældre) (født omkring 1620 i Holsten, død marts 1690 i København) var en dansk kunstkammerforvalter, far til Bendix Grodtschilling den yngre.

Danmarks tronstol udført i narhvalstand af Grodtschilling i 1662.

Han er født i Holsten (formentlig i Itzehoe), hvor han, i egenskab af dygtig snedker og drejer, 12. august 1655 fik ridderligt våbenskjold af Johan Rist, præst i Wedel og romersk kejserlig pfalz- og hofgreve, blev efter i en årrække at have været bosat i Itzehoe og Hamborg i 1660 indkaldt til Danmark og taget i kongens tjeneste som drejer. Som sådan blev han meget sysselsat, forfærdigede kårdefæster af agat, elfenbensarbejder, tronstolen af narhvalstand i 1662, også solidere ting som 1678 løbebroer over Rosenborg Slotskanal, og i 1684 havde han en kongelig trone ”under hænder”. Da det kongelig kunstkammer i 1680 overflyttedes fra Københavns Slot til dets nye bygning, blev Grodtschilling, som da var ansat og havde været meget virksom herved, den første kunstkammerforvalter. Christian V lod til erindring om kunstkammerets indretning Grodtschillings portræt, med nøglen til kunstkammeret i hånden, sætte over indgangsdøren til dette. Grodtschilling var to gange gift; sin anden hustru, Cathrine, ægtede han i august 1678; hun var endnu i live 1702. Grodtschilling døde i København i marts 1690 og er begravet i Trinitatis Kirke.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af F.J. Meier i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 6. bind, side 203, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Efterfulgte:
Embede oprettet
Kongelig kunstkammerforvalter
1680 - 1690
Efterfulgtes af:
Bendix Grodtschilling den yngre