Bent Exner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bent Exner
Født 12. november 1932Rediger på Wikidata
HaldRediger på Wikidata
Død 23. august 2006 (73 år)Rediger på Wikidata
PandrupRediger på Wikidata
Far Johan ExnerRediger på Wikidata
Søskende Johannes ExnerRediger på Wikidata
Ægtefælle Helga Exner (1961-1983)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse DesignerRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Lunningprisen (1969)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bent Exner (12. november 1932 i Hald ved Randers23. august 2006 i sit hus kaldet Tranekær i Pandrup) var en dansk guldsmed, bror til Johannes Exner og gift med Helga Exner.

Bent Exner var søn af provst Johan Exner. Han blev født og opvoksede i Hald nord for Randers, men boede indtil sin død i sit hjem på Tranekær i Vendsyssel, hvor han også havde sit værksted.

Kunstnerisk særkende[redigér | redigér wikikode]

Alterkors af Bent Exner

Bent Exner var kendt for sin unikke smykke- og kirkekunst. Han var meget inspireret af kristendommen, og hans smykker har ofte forskellige religiøse motiver eller betydninger.

Et af hans særkender var, at han som en af de få i landet beherskede den særlige forgyldningsteknik: lueforgyldning. Bent Exner var en særegen, unik kunstner; kompromisløs i sit arbejde med det gamle guldsmedehåndværk, og var kendt for aldrig at gøre noget halvt. Han har dog ikke altid arbejdet så selvstændigt. Da han fra 1961-1984 var gift med Helga Exner (født Menzel), drev de et værksted og firma sammen. Bent Exner fungerede flere gange som kursuslærer ved Sløjdhøjskolen i Esbjerg.

Bent Exner var kunstneren bag den kostbare kopi af Frøslevskrinet, som en sønderjysk komité lod fremstille som bryllupsgave til kronprinseparret. Til denne folkegave blev der indsamlet omkring 750.000 kr. fra omkring 1300 bidragydere.

Kilder[redigér | redigér wikikode]