Guldsmed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler håndværket. Opslagsordet har også anden betydning, se Guldsmed (flertydig).
En guldsmed, som laver en ny ring.

En guldsmed er ofte en håndværker men ikke nødvendigvis uddannet, da titlen er ikke beskyttet. Personen arbejder med ædelmetaller, som regel for at fremstille smykker. Arbejdet omfatter bl.a. valsning, trådtrækning, filing, lodning og pudsning af metallet. Som led i masseproduktionen af smykker blev støbning senere introduceret. Guldsmed anvendes ofte også som betegnelse for en juveler eller butiksguldsmed – en forhandler af smykker.

Historisk har guldsmedene nydt særlige privilegier, idet de sammen med købmænd og skippere som de eneste havde adgang til at sidde i byrådene. Guldsmedene dannede laug i en række danske købstæder, og Kjøbenhavns guldsmedelaug blev stiftet i 1429. I 1651 blev det for at sikre kvaliteten påbudt, at guldsmedenes værker blev stemplet, så det umiddelbart kunne ses hvem der havde fremstillet hvad. Danmarks guldsmede er i dag underlagt verdens strengeste krav ifht lødighedsstempling af smykker.

Efter en reform af erhvervsuddannelserne i 1991 er uddannelsen til guldsmed i dag et speciale under uddannelsen ædelmetalformgiver. Den kræver en læreplads og tager fire år. Skole delen udbydes ved Københavns Tekniske Skole og EUC Lillebælt. Da der er meget få lærepladser i forhold til antallet af ansøgere, vælger mange elever at starte med smykkekurser eller længere praktikophold hos guldsmede i Danmark og udland.