Guldsmed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler håndværket. Opslagsordet har også en anden betydning, se Guldsmed (flertydig).
En guldsmed, som laver en ring.

En guldsmed er ofte en håndværker, men ikke nødvendigvis uddannet, da titlen ikke er beskyttet. En guldsmed arbejder med ædelmetaller som regel for at fremstille smykker. Arbejdet omfatter bl.a. valsning, trådtrækning, filing, lodning og pudsning af metallet. Som led i masseproduktionen af smykker blev støbning introduceret. Guldsmed er også betegnelsen for en juveler eller butiksguldsmed – en forhandler af smykker.

Guldsmedene har nydt særlige privilegier, idet de sammen med købmænd og skippere kunne sidde i byrådene. Guldsmedene dannede laug i en række danske købstæder, og Kjøbenhavns Guldsmedelaug blev stiftet i 1429. I 1651 blev det for at sikre kvaliteten påbudt, at guldsmedenes værker blev stemplet, så det umiddelbart kunne ses, hvem der havde fremstillet arbejdet. Danmarks guldsmede er i dag underlagt verdens strengeste krav om lødighedsstempling af smykker.

Efter en reform af erhvervsuddannelserne i 1991 er uddannelsen til guldsmed et speciale under uddannelsen ædelmetalformgiver. Den kræver en læreplads og tager fire år. Skoledelen udbydes ved Københavns Tekniske Skole og EUC Lillebælt. Da der er meget få lærepladser, begynder mange elever med smykkekurser eller længere praktikophold hos guldsmede i Danmark og udlandet.