Bergens Kalvskinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Bergens Kalvskinn, også kendt som Bjørgvin Kalvskinn (fra norrønt Bjǫrgynjar Kálfskinn), er en jordebog eller register over kirkens ejendomme i det daværende Bergen bispedømme (Dioecesis Bergensis) i midten af 1300-tallet. For eftertiden er den en uvurderlig kilde til økonomiske, ejendomsmæssige, juridiske og sociale forhold i senmiddelalderenVestlandet, på denne tid Norges politiske og økonomiske centrum.

Det antages, at arbejdet med jordebogen blev startet mellem 1310 og 1320 af biskop Audfinn og blev afsluttet omkring 1350-60. I middelalderen havde den katolske kirke en stor del af sin indtægt fra sine omfattende ejendomme i landet. Jordebogen som den fremstår i dag har 40 håndskrevne blade, men ud fra paginering og indholdsfortegnelse er det klart, at der mangler lidt mere end 10 blade i slutningen.

I historiske skrifter forkortes Bergen Kalvskinn gerne som B.K. eller bare BK.

Den digitale version af faksimileutgaven fra 1990 er tilgængelig på Digitalarkivet.

Forsiden[redigér | rediger kildetekst]

REGISTRUM
PRÆDIORUM ET REDITUUM
AD ECCLESIAS DIOECESIS BERGENSIS SAECULO P. C. XIV.
PERTINENTUM,
VULGO DICTUM «BERGENS KALVSKIND»
()
Det er gjort følgende forenklinger for å gjengi den gotiske teksten: o skal være ö, a skal være á, samt at liten y (i Björgynar) og liten k (i Kalffkinn) og er annerledes, se gjerne Digitalarkivet for «originalen».

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]