Berlins senat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rotes Rathaus i Altberlin, sædet for Berlins senat.

Berlins senat (tysk: Senat von Berlin) er den tyske delstat Berlins regering, der ledes af den regerende borgmester og otte øvrige medlemmer, benævnt senatorer.

Senatorerne har ministerporteføljer ligesom ministrene i de øvrige tyske delstater. To af dem fungerer desuden som stedfortræder for den regerende borgmester – de har derfor titlen borgmester. Senatorerne er øverste leder af byens otte senatsforvaltninger og er som sådan at sammenligne med ministrene i landets øvrige delstater.

Senatet blev dannet, da byens genforening i 1989 gjorde, at byen også politisk blev samlet. Byens øverste politiske leder, borgmesteren kom til at hedde 'regerende borgmester' (Regierender Bürgermeister), ligesom i det tidligere Vestberlin. I Østberlin hed borgmesteren formelt 'overborgmester i DDR's hovedstad' (Oberbürgermeister der Hauptstadt der DDR). Rotes Rathaus var dengang sæde for Østberlins magistrat, mens Vestberlins senat havde sæde i Rathaus Schöneberg. I 1991 flyttede den samlede statsforvaltning ind i Rotes Rathaus.

Senatet Klaus Wowereit III (fra 23. november 2006 til 24. november 2011)[redigér | rediger kildetekst]