Betaling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Betaling bruges undertiden, navnlig i juridisk sprogbrug, som betegnelse for erlæggelse af en skyldig præstation af hvilken som helst art. I almindelighed forstås dog ved betaling opfyldelse af en forpligtelse til at erlægge penge, eller hvad dermed kan sættes i stedet. Hovedreglen er, at betaling skal erlægges til den oprindelige kreditor, så længe debitor ikke har modtaget underretning om, at fordringen er overdraget til tredjemand. Herfra gøres dog i dansk ret den meget betydelige undtagelse, at, hvor talen er om gældsbreve og lignende negotiable papirer, frigøres debitor ved – ligesom han på den anden side også er pligtig til – at betale til den, der møder med papiret med en i formen behørig adkomst, om hvis ægthed debitor ikke har nogen rimelig grund til at tvivle. Mere eller mindre vidtgående regler af lignende art findes i fremmed ret.

I engros-handelen og i det hele i den større forretningsverden vil i øvrigt i nutiden kun en meget ringe del af, hvad der skyldes, blive afgjort ved egentlig pengebetaling, hvorimod uhyre summer daglig dækkes, navnlig på grundlag af de juridiske begreber: Fuldmagt, transport og modregning, under medvirkning af banker og clearing-houses ved hjælp af veksler, checks, girobetaling, skontration etc. – ved indirekte betaling forstås betaling gennem en tredjemand, f.eks ved hjælp af elektronisk betalingsformidling.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
ØkonomiSpire
Denne artikel om økonomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.