Bethlehemskirken (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Der findes flere kirker med dette navn, se Bethlehemskirken
Bethlehemskirken
Bethlehemskirken Copenhagen.jpg
Bethlehemskirken
Generelt
Opført 1935-37
Geografi
Adresse Åboulevard 8, 2200 København N
Sogn Bethlehem Sogn
Pastorat Bethlehem Pastorat
Provsti Nørrebro Provsti
Stift Københavns Stift
Kommune Københavns Kommune
Eksterne henvisninger
www.bethlehemskirken.dk

Bethlehemskirken er en kirke i Nørrebro Provsti, Københavns Stift, beliggende på Åboulevard 8 i Københavns Kommune, tæt ved Peblinge Sø og Søpavillonen. Den er tegnet af arkitekten Kaare Klint og indviet i 1938.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kaare Klint udførte kirken efter et forslag udarbejdet af hans far P.V. Jensen-Klint, der også tegnede Grundtvigskirken. Jensen-Klint døde i år 1930, inden kirken kunne opføres, og sønnen overtog hvervet under den forudsætning, at det oprindelige facademotiv blev bibeholdt. Det københavnske Kirkefond står som bygherre for kirken. Bethlehemskirken blev opført 1935-1937 og indviet den 13. februar 1938 af Københavns biskop.

Jensen-Klint har også tegnet det nærliggende menighedshus i Tømrergade 9, der blev indviet i 1931. Der er en Forbindelse gennem gården. Der har altid været en menighedsbørnehave på 2. sal, og fra 1942 til omkring år 2000 var der et menighedsfritidshjem på 1. sal. I dag er der præste- og menighedskontor på 1. sal, som blev renoveret i 2016.

En midlertidig kirke, indviet 1889, i baggården Blågårdsgade 40, blev overtaget af Evangelisk-Luthersk Mission, der fortsat bruger den. Den var den første kirke i byen, der blev oprettet af en privat forening, som senere indgik i Det københavnske Kirkefond.

Kirkebygningen[redigér | redigér wikikode]

Bethlehemskirkens facade er udført i røde mursten, og ligger i plan med nabobygningerne, som også er af røde mursten. Den falder derved ind i omgivelserne, på en måde som er usædvanlig for en kirkebygning. Facaden har et tvedelt, aftrappet gavlmotiv.

Stilen er gotisk og facaden minder en hel del om Grundtvigskirkens, der blev tegnet af samme arkitekt, i samme periode, dog i en mindre skala.

Kirken har 3 døre til gaden. Den midterste fører direkte ind i det 18 meter høje kirkerum, men primært bruges de to mindre døre, som er forsynet med små vindfang, til at tage træk og støj fra gaden. Der er ikke noget våbenhus. Kirkerummet er treskibet og ret kort. Til gengæld virker det meget højt. Overfladerne er holdt i gule mursten. Der er 200 stolepladser.

Bygningen er bygget over en asymmetrisk plan på grund af byggegrundens form, så det sydlige sideskib har to hvælvingsfag mod midterskibet, mens det nordre har fire. Over siddeskibenes hvælv er murede pulpiturer. I det nordlige sideskib er der opsat et orgelpulpitur med et 16-stemmers orgel lavet af Marcussen & Søn. Alteret er af umalet træ, og bag det er et glat, messingklædt kors.

Kirkerum

Interiør[redigér | redigér wikikode]

Kirkens interiør er designet af Kaare Klint, og er, bortset fra døbefonten, alt sammen udført i lyst træ (Oregon Pine), med et minimum af dekorationer. Kaare Klints kendte kirkestol i lys bøg med flettet sæde er designet 1936 til Grundtvigskirken, men også anvendt i Bethlehemskirken. Disse to er de første danske kirker, som havde stolerækker i stedet for bænke. Kilderne er uenige om, hvilken kirke, han tegnede den til, men den blev formentlig først anvendt i Bethlehemskirken, da Grundtvigskirken ikke var færdig før 1940.

Alter[redigér | redigér wikikode]

Alteret er forsynet med et ciborium ("tag"), inspireret af Fødselskirken i Bethlehem. Knæfaldet er lige som de løse stole i koret betrukket med ufarvet skind.

Prædikestol[redigér | redigér wikikode]

Prædikestolens lydhimmel er dekoreret med en davidsstjerne. Henviser til Helligkors kirkes tårn. Bethlehemskirkens sogn blev udskilt 1918 fra Hellig kors kirke

Døbefont[redigér | redigér wikikode]

Døbefonten er udført af billedhugger Gunnar Hansen. Materialet er Faxe-kalk. Indskriften lyder: ”Konger og profeter mange længtes efter eders kaar”. (Grundtvig fra salmen "Øjne, I var lykkelige", DDS 164, vers 2.)

Orgel[redigér | redigér wikikode]

Orglet er placeret til venstre for alteret, og optager en ret stor del af kirkerummet. Det er bygget af Marcussen & Søn, Aabenraa, og har 17 stemmer, 2 manualer og pedal. Det blev indviet sammen med kirken i 1938, og er blevet hovedrenoveret i 1992 af Marcussen.

Gravminder[redigér | redigér wikikode]

Der er ingen kirkegård ved kirken.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Norman Svendsen, Erik (1990). Norman Svendsen, Margit; Norman Svendsen, Erik, (red.). Nyere Danske Kirker. Valby: Unitas Forlag. s. 20-21. ISBN 87-7517-255-0. 
KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion

Koordinater: 55°40′59.3″N 12°33′24.7″Ø / 55.683139°N 12.556861°Ø / 55.683139; 12.556861