Bethlehemskirken (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Der findes flere kirker med dette navn, se Bethlehemskirken
Bethlehemskirken
Bethlehemskirken Copenhagen.jpg
Bethlehemskirken
Generelt
Opført 1935-37
Geografi
Adresse Åboulevard 8, 2200 København N
Sogn Bethlehem Sogn
Pastorat Bethlehem Pastorat
Provsti Nørrebro Provsti
Stift Københavns Stift
Kommune Københavns Kommune
Eksterne henvisninger
www.bethlehemskirken.dk

Bethlehemskirken er en kirke i Nørrebro Provsti i Københavns Kommune. Den ligger på Åboulevard, tæt ved Peblinge Sø og Søpavillonen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kaare Klint er kirkens arkitekt, men har udført den efter et forslag udarbejdet af hans far P.V. Jensen-Klint, der også tegnede Grundtvigskirken. Jensen-Klint døde (1930) inden kirken kunne opføres, og sønnen overtog hvervet. Bethlehemskirken er opført 1935-37 og indviet 13. februar 1938 af Københavns biskop.

Det københavnske Kirkefond står som bygherre for kirken.

Jensen-Klint har også tegnet det nærliggende menighedshus (i Tømrergade 9), der blev indviet i 1931. Forbindelse gennem gården. Der har altid været en menighedsbørnehave på 2. sal, og 1942-ca. 2000 var der et menighedsfritidshjem på 1. sal. I dag er der præste- og menighedskontor på 1. sal, og disse renoveres i 2016.

En midlertidig kirke, indviet 1889, i baggården Blågårdsgade 40, blev overtaget af Evangelisk-Luthersk Mission, der fortsat bruger den. Den var den første kirke i byen, der blev oprettet af en privat forening, der senere indgik i Det københavnske Kirkefond.

Kirkebygningen[redigér | redigér wikikode]

Bethlehemskirkens facade er udført i røde mursten, og ligger i plan med nabobygningerne, som også er af røde mursten. Den falder derved ind i omgivelserne, på en måde som er usædvanlig for en kirkebygning, men man har måttet arbejde med den grund, der var til rådighed i det tætbebyggede område.

Stilen er gotisk og facaden minder en hel del om Grundtvigskirkens, dog i en mindre skala, og det er måske ikke nogen overraskelse, når de to kirker er tegnet af samme arkitekt, i samme periode.

Kirken har 3 døre til gaden. Den midterste fører direkte ind i kirkerummet, men primært bruges de to mindre døre, som er forsynet med små vindfang, til at tage træk og støj fra gaden. Der er ikke noget våbenhus.

Kirkerummet er treskibet og ret kort. Til gengæld virker det meget højt. Overfladerne er holdt i gule mursten.

Kirkerum

Interiør[redigér | redigér wikikode]

Kirkens interiør er designet af Kaare Klint, og er, bortset fra døbefonten, alt sammen udført i lyst træ (Oregon Pine), med et minimum af dekorationer. Kaare Klints kendte kirkestol i lys bøg med flettet sæde er designet 1936 til Grundtvigskirken, men også anvendt i Bethlehemskirken. Disse to er de første danske kirker, som havde stolerækker i stedet for bænke. Kilderne er uenige om, hvilken kirke, han tegnede den til, men den blev formentlig først anvendt i Bethlehemskirken, da Grundtvigskirken ikke var færdig før 1940.

Alter[redigér | redigér wikikode]

Alteret er forsynet med et ciborium ("tag"), inspireret af Fødselskirken i Bethlehem.

Prædikestol[redigér | redigér wikikode]

Prædikestolens lydhimmel er dekoreret med en davidsstjerne. Henviser til Helligkors kirkes tårn. Bethlehemskirkens sogn blev udskilt 1918 fra Hellig kors kirke

Døbefont[redigér | redigér wikikode]

Døbefonten er udført af billedhugger Gunnar Hansen. Materialet er Faxe-kalk. Indskriften lyder: ”Konger og profeter mange længtes efter eders kaar”. (Grundtvig fra salmen "Øjne, I var lykkelige", DDS 164, vers 2.)

Orgel[redigér | redigér wikikode]

Orglet er placeret til venstre for alteret, og optager en ret stor del af kirkerummet. Det er bygget af Marcussen & Søn, Aabenraa, og har 17 stemmer, 2 manualer og pedal. Det blev indviet sammen med kirken i 1938, og er blevet hovedrenoveret i 1992 af Marcussen.

Gravminder[redigér | redigér wikikode]

Der er ingen kirkegård ved kirken.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

KirkeStub
Denne artikel om en kirke er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion

Koordinater: 55°40′59.3″N 12°33′24.7″Ø / 55.683139°N 12.556861°Ø / 55.683139; 12.556861