Betinget udødelighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Betinget udødelighed (også kaldt konditionalisme fra ordet "Kondition" der betyder "betingelse" eller annihilation der betyder "udslettelse") er en flere teologiske forståelser af hvad helvedet er i kristendommen.

Ifølge læren om betinget udødelighed, gives det evige liv kun til dem der tror på Jesus Kristus. Dem der ikke tror på Jesus, vil ikke få evigt liv. Dette er til forskel fra det traditionelle syn på Helvedet der fortæller at alle mennesker lever evigt, enten i evig pinsel i Helvedet eller I fryd i Himmelen. Dette syn kaldes også EBT, (Evig bevidst tortur) fra engelsk ECT (Eternal Concious Torment).

Konditionalister tror at Gud på dommedag vil kaste syndere i ildsøen og lade dem udslette heri.

Kristne trossamfund der tror på betinget udødelighed tæller blandt andet adventisterne, den anglikanske kirke med flere. Det er et udbredt helvedesyn blandt flere individuelle kristne der tilhøre kirkesamfund der officielt tror på det traditionelle helvede syn. Konditionalisme var det mest udbredte helvede syn blandt kirkefædrene indtil år 100, hvorefter universalisme og EBT (Evig bevidst tortur) blev udbredte syn. En af de mere kendte kirkefædre der underviste betinget udødelighed var Irenæus (130-200).

I Danmark er læren om betinget udødelighed den officielle forståelse af Helvedet hos frikirken adventisterne.

Konditionalisme har som helvede syn fået større udbredelse de senere år på græsrodsplan i flere protestantiske kirker. Centralt for denne udbredelse bl.a. været det tværkirkelige evangelikale projekt Rethinking Hell i USA. Rethinking Hell har med deres ugentlige podcast, konferencer og bøger prøvet at inddrage talsmænd fra flere kirkeretninger i dialog om emnet.

Besøgende har bl.a. talt Justin Brierley (fra det populære engelske debatprogram Unbelievable?) som bekender sig som konditionalist, samt Preston Springle, der sammen med den amerikanske prædikant Francis Chan skrev bogen Erasing Hell. Springle siger at han efter at have researchet bogen at han nu "hælder til konditionalisme".