Dommedag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dommedag tilskrevet Hieronymus Bosch.

Dommedag betegner i flere religioner og livsanskuelser en dag, hvor menneskene skal stedes for en himmelsk domstol og dømmes. Den tænkes oftest at indtræffe ved verdens ende, omend andre traditioner opererer med en individuel dommedag umiddelbart efter, at en person dør.

Ifølge traditionelle opfattelser inden for frelsesreligionerne (fx islam og kristendom) vil de retfærdige troende på dommedag frikendes og derefter komme i Himmelen, medens de ikke-troende eller vantro fortabes og smides i helvede. Der er betydelige forskelle på, hvilke kriterier de forskellige religiøse traditioner opstiller, for at man ved dommedag kan frikendes, men centralt er forestillingerne om et retfærdigt levned og en sand og ren troGud.

Mange såkaldt apokalyptiske bevægelser har gennem tiden ment at vide, hvornår dommedag ville indtræffe – mest kendt i så henseende er nok Jehovas Vidner – men indtil videre har alle sådanne forudsigelser været fejlagtige. [1] [2] [3][4]

I en liberal-teologisk, protestantisk forståelse (se Løgstrup og Barth) er dommedag et navn for den daglige udfordring, som består i varetagelsen af næstens behov. I den sammenhæng er "verdens undergang" min verdens undergang, når jeg har svigtet den anden.

I en ikke-religiøs kontekst bruges dommedag også, oftest til at betegne en særligt afgørende og skæbnesvanger dag, oftest i forbindelse med atomkrigsscenarier.

Kilder/referencer/noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Generationen der forsvandt Citat: "...dommedag ville indtræffe i 1914, 1925, 1941, sidst i 1950'erne og senest i 1975. Efter 1975 har Jehovas Vidner levet med den forestilling, at dommedag kan indtræffe når som helst..."
  2. ^ Web-archive backup: "Det er svært at spå – især om fremtiden" af sognepræst Anders E. Nielsen Citat: "...For 150 år siden ventede omkring 1 million mennesker i den nordøstlige del af USA...22. oktober 1844...De troende sad på hustagene og ventede...undladt at høste deres kornmarker...skuffelsen blev stor..."
  3. ^ Web-archive backup: De "144.000" Citat: "...Fx når Det Nye Testamente taler om Guds menighed, så menes der ikke alle kristne, men kun de 144.000, som har et håb om et himmelsk liv...det Guds rige Jesus forkyndte, men udgangspunktet er forkert. Der er intet der tyder på, at Guds rige er en regering. Jesus taler gentagne gange at komme ind i Guds rige, Mark 9:47 – 10:23 og Matt. 23:13...Konklusionen er, at Vagttårnsselskabets fortolkning er helt tilfældig. Alle har fået et håb, ligesom alle har én Herre, én tro, én dåb. Ef. 4: 4-5..."
  4. ^ Seks verdensaldre Citat: "...Før Augustin havde andre kristne teologer nået frem til, at den sjette verdensalder ville slutte i 500..."

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: