Bias (psykologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Bias henviser til menneskers fordomme og stereotype opfattelser om andre. Disse fordomme og stereotype opfattelser er ofte knyttet til kategorier som køn, alder, etnicitet, seksuel orientering m.v. Bias kommer fra og udtales som på engelsk. Det tilsvarende adjektiv er biased.

Det er generelt accepteret af socialpsykologer, at mennesker har biaser, og der kan derfor være tale om at mennesker har en række almindelige bias.

Psykologisk forskning peger på, at mennesker påvirkes af ubevidst bias. De ubevidste fordomme ser ud til at have en reel indflydelse på vores forståelse, handlinger og beslutninger – både i positiv og negativ retning. Psykologer inden for feltet "ubevidst socialkognition" har studeret en række emner, bl.a. forbrugervarer, selvværd, mad, alkohol og politiske værdier, men det måske mest kendte område inden for feltet omhandler ubevidste biaser mod socialt stigmatiserede grupper, som fx kvinder og medlemmer af LGBTQ.[1]

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

Fundamental attributionsfejl: Det er almindeligt at være mere tilbøjelig til at søge årsagerne til adfærd i personligheden frem for i ydre omstændigheder, når det drejer sig om andre, end når det drejer sig om en selv.

Bekræftelsesbias: Vi har en tendens til at opdage ting, der understøtter de hypoteser eller holdninger vi i forvejen har.

Tilgængelighedsheuristik: Når vi bedømmer et fænomens frekvens, konkluderer vi ofte at den er hyppig, hvis vi hurtigt kan komme i tanker om mange enkelte tilfælde.

PsiStub
Denne artikel om psykologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.


Se også[redigér | redigér wikikode]

  • Bias – for andre betydninger.
  • ^ Brownstein, Michael (2019) "Implicit Bias", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2019 Edition), Edward N. Zalta (ed.), forthcoming URL = <https://plato.stanford.edu/archives/fall2019/entries/implicit-bias/>.