LGBT

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Regnbueflaget bruges som symbol for LGBT-bevægelsen og LGBT-personer generelt. Oprindeligt udtænkt af kunstneren Gilbert Baker i 1978.

LGBT er et akronym (af engelsk Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender; dansk: lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner), der benyttes som samlet udtryk for grupperne.

Akronymet bruges generelt til at referere til alle personer som ikke er heteroseksuelle og ciskønnede, men der findes også udvidede akronymer, som i højere grad synliggør andre marginaliserede grupper, som f.eks. LGBTQ eller LGBTQIA* (eng. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender Queer, Intersex, Asexual og stjernen (*) for alle andre grupperinger; da. lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner, queer personer, interkønnede og aseksuelle).

Undertiden kan man se akronymets bogstaver ombyttet, så de f.eks. står som GLBT eller TLGB. Sidstnævnte rækkefølge er blevet brugt til at sætte fokus på transkønnede personers problemer og behov, da dette er en af de mest udsatte af grupperne.[1]

I Danmark har akronymet vundet udbredelse efter år 2000, hvor bl.a. Foreningen for Bøsser og Lesbiske i 2009 skiftede navn til LGBT Danmark.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

LGBTStub
Denne artikel om LGBT er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.