Bihar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Delstaten Bihar

Bihar er en delstat i det nordøstlige Indien. Hovedstaden er Patna. Bihar grænser mod Nepal (nord), og de indiske delstater Uttar Pradesh (vest), Jharkhand (syd) og Vestbengalen (øst). Jharkhand blev udskilt fra Bihar i 2000. Bihar har 82.878.796 indbyggere (2001) på 99.200 km².

Bihar ligger på floden Ganges' frugtbare sletter i den østlige del af det hindi-talende kerneområde i Indien. Bihar har mange lokale sprog, foruden hindi blandt andre Bhojpuri, maithili og magahi. Bhojpuri, maithili og magahi kaldes samlet for bihari.

Området er arnested for religionerne buddhisme og jainisme.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I Bihar ligger den historiske Magadha-provins, centrum for Maurya-dynastiet.

Buddha menes at have fået sin "fuldstændige oplysning" i byen Bodh Gaya som derfor er centrum for buddhistisk pilgrimsfærd. Grundlæggeren af religionen jainisme fødtes også i Bihar.

Mahatma Gandhi startede sin kampagne for civil ulydighed i Bihar efter at have besøgt jordbrugere som fortalte om undertrykkelse fra briternes side.

Befolkning[redigér | rediger kildetekst]

Bihar har Indiens tredjehøjeste befolkningstal med omkring 83 millioner (i 2001). Indbyggerne er generelt meget fattige, og mange er udvandret til andre indiske delstater, især Vestbengalen og Assam.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Bihar består foruden af gangessletten også af bjergområder og højsletter. Der findes en del stammefolk i Bihar, blandt andre santal, munda og oraon.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

De vigtigste afgrøder i landbruget er ris og hvede. Man har også en stor produktion af frugt, og Bihar er Indiens næststørste producent af grønsager.

I det Britiske Indien lå Bihar langt fremme med hensyn til industri, men man har siden mistet terræn i forhold til andre indiske delstater. Der findes dog en del tung industri, eksempelvis stålværker.

Der findes jernmalm, stenkul og andre mineraler.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 25°N 85°Ø / 25°N 85°Ø / 25; 85