Blå zone

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Blå zoner er et koncept der benyttes til at identificere et demografisk og/eller geografisk område i verden, hvor mennesker lever målbart længere liv.

Konceptet udgår fra et demografisk værk forfattet af Gianni Pes og Michel Poulain,[1] der identificer Sardiniens Nuoro provins som regionen med den højeste koncentration af mandlige hundredårige. Under udarbejdelsen af værket fokuserede de to forfattere på en gruppe af landsbyer med den højeste livslængde; de tegnede koncentriske blå cirkler på landkortet, og begyndte at referere til området i cirklen som den blå zone. Dan Buettner har identificeret områder med høj livslængde i Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grækenland og blandt Syvende Dags Adventister i Loma Linda i Californien, og giver en forklaring baseret på empiriske data samt førstehånds observationer på, hvorfor disse befolkningsgrupper lever sundere og længere liv.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Poulain M.; Pes G.M.; Grasland C.; Carru C.; Ferucci L.; Baggio G.; Franceschi C.; Deiana L. (2004). "Identification of a Geographic Area Characterized by Extreme Longevity in the Sardinia Island: the AKEA study". Experimental Gerontology. 39 (9): 1423-1429. doi:10.1016/j.exger.2004.06.016. PMID 15489066.


LægevidenskabSpire
Denne artikel om lægevidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.