Bloksbjergbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bloksbjergbanen om vinteren, december 2002
Damplokomotiv nr. 99 7243, i baggrunden Bloksbjerg
Grænseport ind til det afspærrede område på toppen af Bloksbjerg. Afspærringen blev fjernet umiddelbart inden banens genåbning i 1991.

Bloksbjergbanen (på tysk: Brockenbahn) er en jernbanelinje i Harzen i Tyskland. Bloksbjergbanen, som anvender damplokomotiver, går mellem Drei Annen Hohne og Harzens højeste punkt, Bloksbjerg (1.141 m.o.h.). Ved Drei Annen Hohne station (542 m.o.h.) har banen tilslutning til yderligere to lokalbaner i Harzen med forbindelse til bl.a. Wernigerode.

Ruten[redigér | rediger kildetekst]

Bloksbjergbanen afgår fra Drei Annen Hohne station i sydvestlig retning. Umiddelbart efter stationen køres ind i Harzen Nationalpark. Der drejes vestover i retning af Schierke station (688 m.o.h.), hvor der indtil 1963 var et sporskifte med et sidespor ind til et større granitbrud. Linjen følger nu et stykke tid en stor dal syd for sporene. Kort efter passerer linjen for første gang Brockenstrasse.

Efter et skarpt venstresving lige før Eckerlochbrücke efterfulgt af en højrekurve når linjen frem til Goetheweg station (956 m.o.h.), som nu om stunder udelukkende bruges som lager og værksteder for lokomotiverne. Herfra er det direkte mod Bloksbjerg, men cirklende i en spiral 1½ gang hele vejen rundt om bjerget, hvorved Brockenstrasse atter krydses. 18,9 km efter start ender sporet ved Bloksbjerg Station (tysk: Bahnhof Brocken) (1.125 m.o.h.).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Allerede i 1869 var tankerne om en jernbanelinje til toppen af Bloksbjerg fremme, uden dog at vinde gehør. I 1895 genfremsattes forslaget, denne gang med større succes. Første spadestik blev tage den 30. maj 1896 og den 20. juni 1898 kunne første sektion af banen åbne. Det var strækningen fra Drei Annen Hohne til Schierke. Den 4. oktober samme år påbegyndte man anlæggelse af den resterende del op til Bloksbjerg. Ved slutningen af 2. Verdenskrig blev banen beskadiget af bomber og granater i en sådan grad, at den først i 1949 genåbnede.

Under den kolde krig og i DDR-tiden blev banen lukket for ordinært brug, idet en del af sporene gik gennem ingenmandsland. Godstog og militære persontog fik dog lov at køre til toppen, der var indrettet til militært brug. Almindelig passagertransport fortsatte dog på strækningen Drei Annen Hohne til Schierke, dog kun to afgange dagligt hver vej og kun for passagerer med speciel tilladelse, idet Schierke lå tæt på grænsen til Vesttyskland.

Efter den tyske genforening var der tvivl om banens fortsatte eksistens, men forenede kræfter blandt jernbaneentusiaster og politikere fik gennemført, at Bloksbjergbanen skulle have endnu en chance. Tysklands forsvar var også med i beslutningen, idet banen havde en vigtig funktion i forbindelse med oprydning og bortskaffelse af gammelt og overflødigt militært isenkram.

Den 15. september 1991 var renoveringen af banen tilendebragt og Bloksbjerbanen blev gen-indviet og åbnet for publikum.

Banens to gamle damplokomotiver har haft en stor andel i den succes, som banen har opnået efter genåbningen. Turisterne strømmer til i tusindvis for at prøve den flotte tur op til Bloksbjerg.

Billedgalleri[redigér | rediger kildetekst]

Links[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.