Bob Avakian

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Bob Avakian (født den 7 marts 1943) er bedst kendt som den part, formanden for det Revolutionære Kommunistiske Parti, USA. Det er den største maoistiske gruppe i USA.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Avakian blev født i Washington D.C., og voksede op i Californien. Han er barnebarn af armenske indvandrere, der boede i Californien. Avakian var en amerikansk fodboldspiller i skolen. Hans far var Spurgeon Avakian, en dommer i Alameda County i Californien. I løbet af sin tid på University of California, Berkeley, udviklet Avakian radikale politiske tanker. Han blev en talsmand for United States Peace and Freedom Party, og en aktiv fortaler for De Sorte Pantere.

Avakian var også aktive i bevægelse Students for a Democratic Society og en ledende skikkelse i den Revolutionary Youth Movement. Han arbejdede på at samle Bay Area Revolutionary Union. Denne gruppe voksede og absorberes andet Marxistisk-Leninistiska grupper, der voksede ud af SDS. Dette blev da den Revolutionary Union.

I 1975 skabte de førende inden for den Revolutionary Union, de Revolutionære Kommunistiske Parti. Når Deng Xiaoping besøgte USA marsherade Avakian og andre grupper rundt om i Washington. Under protesterne blev arresteret Avakian, og sammen med andre, blev dømt til (samlet) 241 år i fængsel. På grund af denne Avakian flygtede til Frankrig i 1981.

Avakians nuværende aktiviteter er ukendte. Han blev sidst set på video. Han spillede i dem på DVD under navnet REVOLUTION: Why It's Necessary, Why It's Possible, What It's All About.

Ideologi og filosofi[redigér | redigér wikikode]

Avakian udtales ateist og mener, at menneskeheden skal "sammensatte uden guder." Han er tilhænger af Marxisme-Leninisme-Maoisme.

Som part formanden for RKP, og printere, Avakian støtter Leninistiska konceptet for et partistat ledende folk i en revolutionær kamp. Lot formål, ifølge Avakian, vil fortsætte efter revolutionen og føre folk i dets kamp for socialisme (som det skete i Sovjetunionen og Kina, hvor Avakian tror, at det kapitalistiske tilhængere i et parti stoppet udviklingen og genindført kapitalisme). Inden Maoismen er man enedes om Mao's ideer, når det gælder kampen mod "moderne revisionisme" i Sovjetunionen, og inden for Kinas regerende parti, som Mao's kulturrevolution.

Avakian tror, at en spontan revolution vil mislykkes fordi det ikke havde ledere med dialektisk materialisme som grundlag. På grund af denne tro, mange anarkister og socialister afvise hans synspunkter.

Avakian er blevet kritiseret for at have støttet ledere som Josef Stalin og Mao Zedong. Han er også beskyldt for at tage et kritisk syn på 1900's "ægte socialisme", især som Stalin desactualitzats den internationale bevægelse.

Avakian tror også, at USA er i "undertrykte nationer", som er kontroversielle inden kommuniströrelsen, når arbejdsgruppernes klassekamp handler om global forsoning, ikke på den lokale nationer.

Det er også kritisk Avakian at have sit eget personlighetskult, skal findes i den part af forskellige publikationer.

Avakian tror, at det Demokratiske Parti i USA er ikke de Folkeparti, men fastslog, til fordel for den kapitalistiske øverste klasser. Han tror på behovet for et politisk parti at gøre indhug i kampen og mobilisere millioner af mennesker, både inden for og uden for USA.

Avakian mener, at der er ingen "hellig" om de forskellige nationer, og mener, at oprettelsen af tidligere krige og erobringer. De forskellige lande er derfor nødt til at basere deres bevægelser til deres lokale problemer. Avakian er "Folkets Krig" model, når den tredje verden er de første til at opnå den revolution, og USA og Europa vil blive forkastet udefra.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Avakian er en af skribenterna for hans parti, i bladet Revolution, og har skrevet en række bøger:

 • Away with All Gods! Unchaining the Mind and Radically Changing the World, 2008.
 • Observations on Art, Culture, Science, and Philosophy, 2006.
 • Marxism and the Call of the Future: Conversations on Ethics, History, and Politics, 2006, skrevet med Bill Martin.
 • From Ike to Mao and Beyond: My Journey from Mainstream America to Revolutionary Communist, 2006.
 • Preaching from a Pulpit of Bones, 1999.
 • Phony Communism is Dead...Long Live Real Communism!, 1992.
 • Could We Really Win?, 1991.
 • Reflections, Sketches, and Provocations: Essays and Commentary, 1981-1987', 1990.
 • Democracy: Can't We Do Better Than That?, 1986.
 • Bullets: From the Writings, Speeches, and Interviews of Bob Avakian, 1985.
 • A Horrible End, or an End to the Horror?, 1984.
 • For a Harvest of Dragons, 1983.
 • Mao Tsetung's Immortal Contributions, 1979.
 • The Loss in China and the Revolutionary Legacy of Mao Tsetung, 1978.

Avakian spillet i et lydbånd i 2001 under titlen på Bob Avakian Speaks Out, som er tilgængelige i to segmenter. I 2006 syv flere indlæg fra Avakian blev udgivet online i MP3-format.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]