Karlshamn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Bodekull)
Karlshamn

Havnen i Karlshamn
Overblik
Land Sverige Sverige
Landskab Blekinge Blekinge
Län Blekinge län Blekinge län
Kommune Karlshamns kommun
Grundlagt Før 1664
Demografi
Indbyggere 20.228 (2020) Rediger på Wikidata
 - Areal 15,8 km²
 - Befolknings­tæthed 1.277 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Karlshamn ligger i Blekinge län
Karlshamn
Karlshamn
Karlshamns beliggenhed i Blekinge

Karlshamn er en by i Blekinge i Sverige med 20.228 (2020) indbyggere. Den er beliggende, hvor Mieån løber ud i Østersøen, og har en af Sveriges vigtigste, dybeste og største havne.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kort over Karlshamn før 1911

Karlshamn var indtil Første Karl Gustav-krig en dansk havneby ved navn Bodekull (dengang som Bokuld). Efter den endelige sejr i svenskekrigene kunne Kong Karl X Gustav anlægge en købstad på stedet på grund af beliggenheden ved Østersøen samt den lille ø Frisholmen i havneindløbet, der siden blev kastel og fungerede som forsvarsværk. I 1664 fik byen stadsprivilegier og i 1666 tog den navn efter sin grundlægger. Byen voksede frem delvist i skyggen af Karlskrona.

I 1800-tallet blev der bygget to jernbaner til byen, Blekingebanen og Karlshamn-Ryd-Vislanda-banen, som var en smalsporet (1067 mm) bane. Også den førstnævnte bane var smalsporet, men blev i 1950'erne ombygget til en bane med normal sporvidde. Ved samme lejlighed blev jernbanestationen flyttet til udkanten af centrum, på en plads der var sprængt ind i Pengaberget.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]