Karlskrona

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Karlskrona
Fredrikskyrkan Karlskrona.jpg
Fredrikskyrkan
Overblik
Land Sverige Sverige
Län Blekinge län
Kommune Karlskrona kommun
Grundlagt 1680
Demografi
Indbyggertal 36.477 (2015)
 - Areal 21,14 km²
 - Befolkningstæthed 1.534 pr. km²
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort
Karlskrona omkring år 1700. Fra Suecia antiqua et hodierna.
Kort over byen ved 1900-tallets begyndelse.
Kopi af træfiguren Rosenbom, der siden slutningen af 1700-tallet har fungeret som fattigbøsse. Originalen står inde i Amiralitetskyrkan.

Karlskrona er en svensk by, hovedby i Karlskrona kommune og residensby i Blekinge län. Byen ligger på øer i den blekingske skærgård og er en gammel flådeby. Den største ø hedder Trossö og er Karlskronas centrum. Stumholmen tilhørte længe den svenske flåde. Den er i dag både maritimt museumsområde og boligområde. Centrale dele af byen og dele af Flådehavnen Karlskrona, som stadig er en vigtig militærbase. står på UNESCO's verdensarvsliste.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Trossö, den ø som Karlskrona blev bygget på, var i 1500-tallet ejet af bonden Offe Månsson. På fastlandet et par kilometer derfra fandtes i dansketiden en by ved navn Lyckeby, og ca. 20 kilometer derfra begyndte danskerne at bygge Kristianopel inden Blekinge blev svensk i 1658. I 1679 var øen og de tilhørende holme ejet af gårdmanden Vittus Andersson, der blev tvunget til at sælge ejendommen til staten. Samme år blev en del af flåden forlagt til Karlskrona. Byen lå strategisk på en ø med kontrolleret forbindelse til fastlandet og beskyttet af øer rundt om Trossö, hvor militærbefæstninger blev opført for at beskyttet flådebasen.

Den 10. august 1680 fik byen stadsprivilegier. Ronneby blev afviklet som by, og dens befolkning tvunget til at flytte til Karlskrona. Byen var begunstiget af flere års toldfrihed. I 1682 blev der bygget broer til fastlandet. Byen blev snart Sveriges tredjestørste efter Riga i det nutidige Letland og Stockholm. Men da Karlskrona gennem lang tid var en lukket militær by, som langsomt svandt ind sammen med den svenske stormagt, aftog byens tilvækst, og den mistede meget af sin betydning. Den forblev dog en stærk flådebase. Omkring år 1700 havde byen ca. 10.000 indbyggere mod 1,3 millioner i hele Sverige. I dag har byen ca. 36.477 indbyggere (2015) og hele Sverige godt 9 millioner.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

De centrale dele af byen (Skärgårdsstaden) ligger på Trossö og omkringliggende holme som Saltö, Dragsö, Björkholmen, Ekholmen, Pantarholmen og Stumholmen. Til byområdet hører den nordligere større ø, Vämö, og dens nærtliggende øer (Mellanstaden). I dette områder ligger flere store boligkvarterer som Hästö, Gräsvik, Pantarholmen, Annebo, Galgamarken, Kungsmarken, Marieberg, Långö og Bergåsa. Trossö udgør cirka 185 hektar kuperet terræn.

På fastlandet mod nord ligger Lyckeby, som regnes med til Karlskronas byområde; det samme gælder de tilhørende bydele (Fastlandsstaden).

Kirker[redigér | rediger kildetekst]

Der ligger tre kirker i Svenska kyrkans Karlskrona stadsförsamling (sogn): Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan (også kaldet Tyska kyrkan) og Kungsmarkskyrkan. I Karlskrona ligger også Sveriges største trækirke, Amiralitetskyrkan (Ulrica Pia), som tilhører Karlskrona Amiralitetsförsamling.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Vej[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger ved E22 mellem Malmö og Kalmar og har en motorvejstilslutning, der går fra centrum til E22, Österleden.

Færge[redigér | rediger kildetekst]

Fra Karlskrona har Stena Line tre daglige færgeafgange til Gdynia i Polen.

Selskabet Skärgårstrafiken betjener den østlige skærgård med daglige skærgårdsbåde, samt om sommeren til Nättraby. Til Utklippan er der om sommeren passagertransport til øens vandrerhjem. Aspö har en bilfærge med mange afgange døgnet rundt.

Fly[redigér | rediger kildetekst]

Nærmeste flyveplads er i Ronneby (Kallinge) (IATA-kode RNB), ca. 30 km fra Karlskronas centrum.

Jernbane[redigér | rediger kildetekst]

Via jernbanen er der forbindelse til:

Blekinge kystbanen genåbnede i sommeren 2007 efter to års pause i passagertrafikken, hvor banen blev istandsat og elektricificeret.

Sporvogn[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1910 til 1949 kørte der sporvogne i Karlskrona. Først som det private selskab Karlskrona spårvägar og fra 1917 som den kommunale Karlskrona stads sporveje. De elektriske blå sporvogne kørte fra Karlskronavarvet og Amiralitetsgatan i syd, forbi Hoglands park til Bergåsa i nord. Oprindelig var der også planer om en ringlinje på Trossö, men planerne kunne ikke føres ud i livet på grund af byens bakkede terræn. Sporvognslinje forblev uændret til nedlæggelsen i 1949, hvor den erstattedes af busser.

U137[redigér | rediger kildetekst]

I 1981 grundstødte en sovjetisk atombevæbnet ubåd U137 i den skærgården ud for Karlskrona. Grundstødningen skabte et spændt forhold mellem Sovjet og det neutrale Sverige.

Det var en fisker, der om morgenen den 28. oktober 1981 slog alarm. Efter 10 dage blev ubåden trukket fri og eskorteret ud i internationalt farvand.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: