Bodensøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fakta
Areal 539 km²
Middeldybde (m) 90,04
Største dybde (m) 252
Volumen 48,53 km³
Oplandsareal 10.900 km²
Vandspejlskote (m) 400
Land Schweiz, Tyskland, Østrig
Kort over Bodensøen
Sattelitbillede af søen
Hjuldamperen Hohentwiel på Bodensøen.

Bodensøen (tysk: Bodensee, fransk: Lac de Constance, engelsk: Lake Constance (efter Konstanz)) er en på grænsen mellem Tyskland, Østrig og Schweiz. Den er fordelt over de schweiziske kantoner Schaffhausen, Thurgau og St. Gallen, det østrigske forbundsland Vorarlberg samt de tyske forbundslande Baden-Württemberg og Bayern.

Søen er i realiteten to søer, nemlig den største del, kaldet Obersee (Oversøen) og den mindre del mod sydvest, kaldet Untersee (Undersøen). De to dele er forbundet af den 4,3 km lange flod Seerhein ("Sø-Rhinen"), som er en del af Rhinen. Fra Obersee til Untersee er der en forskel på 30 cm i vandspejlets højde.

Navnet på søen[redigér | redigér wikikode]

Bodensøen har sit tyske navn fra den lille by Bodman i kommunen Bodman-Ludwigshafen i søens nordvestlige ende. Den danske betegnelse stammer fra den tyske. Såvel det engelske som det franske navn stammer fra byen Konstanz, der ligger, hvor skellet mellem Obersee og Untersee ligger. Floden Seerhein går gennem Konstanz.

Internationale grænser[redigér | redigér wikikode]

Der eksisterer ingen bindende aftaler omkring grænsernes placering rundt om Bodensøen. Schweiz har det synspunkt, at grænsen ligger midt gennem søen, Østrigs opfattelse er, at hele søen under ét er et fælles ansvarsområde for de omkringliggende lande, mens Tyskland helt har undladt at lægge sig fast på en holdning.
Spørgsmål omkring sejlads, skibsfart, fiskeri etc. reguleres derfor ved separate aftaler, som indgås fra gang til gang. Ved uoverensstemmelser i disse spørgsmål har man valgt at lade Den Europæiske Unions Domstol træffe beslutning.

Byer og bymæssige bebyggelser rundt om søen[redigér | redigér wikikode]

Langs med Bodensøen ligger en lang række større eller mindre byer. Herunder følger en oplistning af de væsentligste, startende i Østrig i søens sydøstlige hjørne, hvor Rhinen løber ud i søen og herefter søen rundt i urets retning. Ved hvert bynavn er i parentes anført nationalitetsbetegnelse for de enkelte lande: Østrig: (A), Schweiz: (CH) og Tyskland: (D).

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 47°39′00″N 9°19′00″Ø / 47.65°N 9.3166666666667°Ø / 47.65; 9.3166666666667