Bregenz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bregenz
Våben for Bregenz
Bregenz (Østrig)
Bregenz
Basisdata
Land: Østrig Østrig
Delstat: Vorarlberg
Distrikt: Bregenz
Areal: 29,78 km²
Højde: 427 moh.
Indbyggertal: 29.139 (1. januar 2016)
Befolkningstæthed: 978,48 Indb. pr. km²
Postnr.: 6900
Website: www.bregenz.at
Politik
Borgmester: Markus Linhart (ÖVP)
Byråd: (2015)
(36 medlemmer)
16 ÖVP, 8 SPÖ,
6 FPÖ, 5 Grønne,
1 NEOS
Udsigt fra Haggen over Bregenz
Udsigt fra Haggen over Bregenz
(Kilde: Gemeindedaten fra Statistik Austria)

Bregenz er hovedstad i den østrigske delstat Vorarlberg og hovedby i kommunen af samme navn, og man har fundet beviser for bebyggelse helt tilbage til 1500 f.Kr. Byen ligger ved bredden af Bodensøen og er især kendt for sin årlige musikfestival Bregenzer Festspiele.

Martinsturm i Bregenz

Placering[redigér | redigér wikikode]

Bregenz er placeret på det forholdsvis korte stykke søbred, som Østrig har. Bregenz har på grund af den strategiske placering haft en stor betydning både i oldtiden og i tiden i det Romerske Rige (Brigantium). Industrialiseringen i det 19. århundrede satte skub i havnebygning og dampskibsfart og cementerede denne betydning. Som i resten af Bodensøen byggede man også havnebade, både til den der placerede østrig-ungarske garnision, men med tiden også offentlige bade, som tillige eksisterer den dag i dag.

Bregenz er også centralforvaltning for et større område, der inkluderer Bregenzerwald, Leiblachtal, Kleinwalsertal, Rhindeltaet, og en del af Bodensøen. Indbyggertallet for dette område er omkring 132.000 per årsskifte i 2017.

Der hersker sø-klimatiske forhold, hvor Bodensøen bevarer noget varme, ligesom man kender i Danmark. Gennemsnitlige maksimaltemperaturer ligger i juli måned på omkring 19 °C, og de gennemsnitlige minimumstemperaturer ligger i januar måned omkring frysepunktet. Der falder årligt omkring 1500 mm regn.[1]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Festivaller[redigér | redigér wikikode]

Bregenzer Festspiele er en internationalt anerkendt kulturfestival, som hvert år besøges af over 200.000 mennesker (2016 var det 211.000). Programmet skifter hvert andet år og varer fra juli til august. Seebühne har en tilskuerkapacitet på 7.000 mennesker.

Bregenzer Jazz Festival finder sted hvert år på Kornmarktplatz. Det er efterfølgeren af New Orleans Festival, som lukkede i 2013, og man gik i den forbindelse over til at skifte genre fra Blues til jazz. Tid og sted er essentielt den samme.

Bregenzer Frühling er en dansefestival, som har eksisteret siden 1987 og finder sted hvert år i marts til maj i Festspielhaus. Dansetrupper fra hele verden fremfører nye produktioner. Med over 10.000 besøgende er festivallen en af Østrigs betydeligste.

Teater[redigér | redigér wikikode]

Theater am Kornmarkt byder på klassikere, og uropførelser for moderne teaterstykker. Theater Kosmos har som mål at begejstre unge mennesker for teatrets kunst.

Museer[redigér | redigér wikikode]

Vorarlberg Museum ligger ligeledes ved Kornmarkt og viser regionens historie fra Romertiden, har udstillinger om kunst og kultur i Vorarlberg, og andre særudstillinger.

Kunsthaus Bregenz blev bygget i 1997 og er et af de betydeligste museer for moderne kunst i det tysksprogede område.

Bygningsværker[redigér | redigér wikikode]

 • Vorarlberger Landesbibliothek - delstatsbibliotek og landsarkiv placeret i flotte gamle bygninger (hhv barokkirke og forhenværende kloster)
 • Martinsturm - gælder som vartegn for byen Bregenz
 • Pfänderbahn Talstation - kabelbanestation tegnet i 1926
 • Burg Hohenbregenz - borg udenfor byen, fra højmiddelalderen
 • Deuringsschlössle - slot med oprindelse i det 14./15. århundrede, men i sin nuværende form fra anden halvdel af det 17. århundrede
 • "Mili" - den forhenværende militære badeanstalt, nu offentlig
 • Römervilla - ruin fra romertiden
 • Kloster Marienberg - Dominikanerkloster
 • Kloster Riedenburg - i dag pigegymnasie for nonne-ordenen Sacre Cæur
 • Kloster Wettingen-Mehrerau - i dag Zisterzinerkloster, oprindeligt Benediktinerkloster
 • Kloster Thalbach "Das Werk" - oprindeligt et Franziskanerkloster, hvis nonner i 1592 reddede det daværende Benediktinerkloster Mehrerau fra en epidemi, i dag i privatkirkeligt eje