Bogblok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En blokbog var en tidlig form for illustreret bog, hvor tekst og illustrationer var skåret i samme træblok.
#1 Banderole
#2 Flap - Indadbøjet del af en bogs omslag eller smudsomslag.
#3 Forsatsblad : Ark af stærkt papir, som ved indbinding af en bog indsættes foran og bagi bogen og som forbinder bogblokken med bogbindet. Ofte mønstret, farvet eller marmoreret papir med dekorativ virkning.
#4 Bogomslag
#5 Oversnit
#6 Forsnit
#7 Undersnit
#8 Recto, forside
#9 Verso, bagside
#10 De to indermargener på modstående sider i en åben bog.

Ved fremstilling af bøger er bogblokken de sammenhæftede ark, der er foldet eller falset så mange gange, at arkene fra trykkeriet får det ønskede format. Bogblokken får ofte et bogbind. Hvis permerne på en stifthæftet bog rager lidt ud over bogblokken, er den med formering. Den tjener til beskyttelse af bladene mod stød og slag. På en bog uden formering er permerne afskåret tæt på.[1]

Der sælges bøger i materie (en. 'in sheets' [2],[3]) især til håndbogbindere. Her er arkene endnu ikke sammenhæftet til en bogblok.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Om formering, se "II. Formering, 2)" hos Ordnet.dk/ods
  2. ^ "...For the specialty hand book binders 10 copies have been set aside in the numbered edition to be sold in sheets. ..." fra "Printing is finished. Books in sheets now available! fra Deepwoodpress. Et billede viser bøgerne 'i materie'
  3. ^ 'materie' hos Informationsordbogen.dk

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.