Bornholmerur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bornholmerur, dog lettere ombygget i 1900 tallet

Et bornholmerur eller blot bornholmer er et standur i form af en høj trækasse. Det drives af lodder og blev fremstillet på Bornholm fra 1745 til 1900. Gangen reguleres af et pendul.

Det Bornholmske urmageri begyndte, efter et hollandsk skib, som havde stueure i lasten, strandede ved Bornholm natten mellem den 15. og 16. november 1744. Urene kan sagtens have været af engelsk oprindelse, for afsenderen, fransk konsul konsul Jean Georg Hansen, drev omfattende handel. De blev sendt til reparation ved en rokkedrejer ved navn Poul Ottesen Arboe i Rønne som gennem hans istandsættelse af dem fik nok viden om ure til at begynde at lave sine egne.

Med de billige priser blev bornholmerurene hurtigt populære over hele Danmark. Familien Arboe er kendt som de bedste fabrikanter. Peter og Otto Arboe fremhæves. Værkerne sattes i bornholmske urkasser; barokkasser, Louis XVI-kasser og sen Louis XVI. Empireure, der har en lige overlinie, kaldes en hanbornholmer eller mand. Frøkener og koner er ure, der har sirlige hovedtøj på. Den bornholmske kvindedragts nøller nævnes som inspiration.

Efterspørgslen på antikke bornholmerure er stigende efter nogle års stilstand.

Bornholmerure fremstilles stadig hos en urmager i Rønne efter de gamle procedurer.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Bodil Tornehave: Bornholmske urmagere (1983) ISBN 87-88419-06-1

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.