Bræt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. feb. 2014, 01:30 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Ret link til commons)
Træbrædder som gulvbelægning

Et bræt er et fladt og tyndt stykke tømmer, frembragt ved savning, kaldes også bord (planke). Bræt kan være skåret på alle fire sider og benævnes da fuldkantet, eller kun på de to sider og altså have barken på de to smalle sider, det kaldes da vankantet. Tykkelsen er under 5 cm, hyppig ca. 4 cm (1½"), og af denne dimension er det almindelig ved et snit gennem midten at fremstille de tynde "gennemskårne" brædder; bredden er gerne ca. 15-30 cm, længden 4-6 m. Normaldimensionen for et bræt kan siges i Danmark at være 1½"X6"X6 alen. Foruden skårne bræt går også høvlede og pløjede dvs. på den ene smalle side med fordybning (not) og på den anden smalle side med udarbejdet liste (fjeder) forsynede bræt, der umiddelbart kan bruges til gulvbrædder, i handelen, således Frederikshalds høvlede og pløjede bord.

Bræt må, for ikke at kaste sig krumme, stables og lufttørres. De lægges således, at luften frit kan passere, i stabler eller stakke, enderne må være understøttede; et tag af simple bræt, ofte de, der fås ved de yderste snit, "udskaller«", lægges over til beskyttelse mod regn. Til visse øjemed gennemtrænger man brædderne med damp, og man kan da bøje dem f.eks. til bådebygning, eller man tørrer disse kunstig efter dampningen. Tynde brædder til cigarkasser og lignende fremstilles på en fra tændstikfabrikationen kendt måde, nemlig ved en spiralformet afdrejning eller afskrælning af en gennemdampet blok.

Kilde