Bruger:ClausPape/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Affald i USA er et miljømæssigt emne og affaldshenkastning (”littering” ) er ofte en kriminel handling, der er strafbar med bøde iht. gældende lovgivning.

Affaldslove, forskellige håndhævelsesforanstaltninger, retsforfølgelser og domstolsafgørelser bruges til at modvirke og indskrænke antallet af forbrydelserne. Alle elementer er en del af en "omfattende reaktion på miljømæssige overtrædere", skriver Epstein og Hammett, forskere for USA justitsministerium. De henkastnings- og dumping-love, der findes i alle halvtreds stater i USA, synes at opnå forrang ift. kommunale regler til at regulere overtrædelser og fungerer derved som en offentlig retssikkerhed. Den nationale lovgivning virker ved at definere, hvem overtræderne er, typen eller karakteren på den person begår handlingen, og hvilke elementer der skal være opfyldt for at der er tale om en ulovlig handling. Kommunale regler og statslige love forudsætter at der ligger en "menneskelig handling" til grund for, at der eksisterer en ulovlig henkastning, der kan medføre strafansvar. De fleste stater kræver at det er retshåndhævende myndigheder eller udpegede, godkendte enkeltpersoner, der bevidner den ulovlige handling og anmelder denne. Retsforfølgelse og straf med bøde er vigtige elementer i bekæmpelsen af ulovlig henkastning og dumpning.

En significant affaldsmængde langs vejene i USA tilskrives anvendelsen af køretøjer, der ikke sikrer, at der falder effekter af under kørslen.

En landsdækkende undersøgelse af amerikanske anklagere bemærkede den vigtigste faktor i at retsforfølge en strafbar handling var "graden af skaden" og " den kriminelle hensigter" hos gerningsmanden. Bøder er den oftest anvendte sanktion. De fleste sager afgøres udenretsligt. For små forseelser udmåles oftest bøder eller samfundstjeneste, hvor der skal samles affald. Fængselsstraf er sjælden.

Eksempler er Californien, hvor begyndelsesstraffen starter ved 100 USD og otte timers samfundstjeneste med affaldsindsamling langs veje. Fra en forbryders tredje overtrædelse straffes med minimum en bøde på 750 USD og 24 timers affaldsindsamling (pr. forseelse).

I Idaho idømmes forbryderne bøder op til 180 USD og samfundstjeneste med affaldsindsamling i et udpeget område.

I staten Washington kan henkastning af (især tændte) cigaretskodder koste bødestraf op til 1.025 USD. Staten er plaget af mange skovbrande. Nationale statikker har påvist, at der i gennemsnit er 352 pund affald pr. mil (svarende til ca. 100 kg pr. km), herunder 3000 cigaretskodder.

I staten Oregon er henkastning af tændt tobak strafbart med bøder op til 2.500 USD og kan straffes med op til fem års fængsel. Der er tillige straf for at forurene i vand, ved veje og anden ejendom med maksimale bøder på op til 6.250 USD og 10 års fængsel.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

https://en.wikipedia.org/wiki/Litter_in_the_United_States