Bruger:Dannebrog Spy/Gode råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Her er en flok blandede gode råd som både nybegyndere og garvede brugere kan have glæde af - eller i hvert fald glæde os andre ved at læse:

  • Lad være med at himle op over andres småfejl. Ingen her er perfekte.
  • Brug noget tid på at læse stilmanualen, hjælpesider og andre praktiske sider. Det tager tid, men du undgår en masse fejl.
  • Se hvordan andre gør og følg deres eksempler. Der er ingen grund til at prøve at opfinde den dybe tallerken en til gang.
  • Din verdensopfattelse er ikke nødvendigvis den eneste rigtige. Respekter at andre kan mene noget andet. Og selv om du måske ikke bryder dig om det, kan de i flere tilfælde have betydelig større viden og realitetsfornemmelse end dig.
  • Inden for de forskellige kategorier hersker forskellige normer for artiklernes opbygning og indhold. Sammenlign med beslægtede artikler før du roder rundt i en artikel, blot fordi du synes, den ser "forkert" ud. Alle artikler er en del af et større hele, så der er ofte mening i galskaben.
  • Inden du plastrer en artikel eller afsnit til med kvalitetsskabeloner så overvej, om skabeloner er nødvendige i det givne tilfælde, eller om du kan forbedre artiklen eller afsnittet så meget, at skabeloner bliver unødvendige. Det ser ærlig talt tosset ud, når skabelonerne fylder mere end artiklens eller afsnittets indhold.
  • Lad være med at blive sur, fordi andre påpeger dine fejl eller giver dig velmente råd. Du er heller ikke perfekt, men du kan altid blive klogere. Derimod må du godt blive sur, hvis andre påpeger ikke-eksisterende fejl eller ændrer eller sletter korrekt indhold.
  • Spørg hvis der er noget du ikke - heller ikke ved søgning - kan finde svar på. Vi andre vil gerne hjælpe, og selv garvede kan overse ting.
  • Lad være med at slette noget i en artikel du ikke forstår. Spørg på diskussionssiden først og afvent svar. Og husk samtidig på at mange artikler forudsætter et minimumsviden om emnet. Har du ikke det, bør du heller ikke rette i artiklerne.
  • Lad være med at gemme hver eneste lille ændring. Brug forhåndsvisning hvis du er usikker på, hvordan en given ting kommer til at se ud - og læs hjælpesiderne hvis du bare er usikker på en given funktion. Er du bange for at blive logget ud, mens du arbejder på en artikel, så skriv og gem det du vil skrive i et word-dokument først. Når du er færdig, kan du så kopiere det over i selve artiklen.
  • Oversættelser af artikler fra andre sprog er en udmærket måde at udvide Wikipedia på. Men husk at formulere dig på normalt dansk så artiklerne også kan læses af folk uden nærmere kendskab til fremmedsprog. Og husk at have ordbogen ved hånden og bruge den flittigt, for der er ofte flere fejlmuligheder, end du tror.
  • Sørg for at have dine kilder i orden så du ikke kommer på glat is, når andre stiller spørgsmål ved en given oplysning. For har du ikke troværdige kilder at henvise til, eller siger de reelt noget andet end dig, risikerer du at blive stemplet som utroværdig.