Bruger:DenBlaaElg/Randomization

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Randomisering er processen med at gøre noget tilfældigt ; i forskellige sammenhænge involverer dette for eksempel:

  • genererer en tilfældig permutation af en sekvens (f.eks. når der blandes kort )
  • udvælgelse af en tilfældig stikprøve af en population (vigtigt i statistisk prøveudtagning );
  • tildeling af forsøgsenheder via tilfældig tildeling til en behandlings- eller kontrolgruppe
  • generere tilfældige tal (se tilfældig talgenerering ); eller
  • transformere en datastrøm (f.eks. når der bruges en scrambler i telekommunikation ).

Randomisering er ikke tilfældig. I stedet er en tilfældig proces en sekvens af tilfældige variabler, der beskriver en proces, hvis resultater ikke følger et deterministisk mønster, men følger en udvikling beskrevet ved en sandsynlighedsfordeling. For eksempel refererer en tilfældig stikprøve af individer fra en population til en prøve, hvor hver enkelt person har en kendt sandsynlighed for at blive udtaget.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Randomisering bruges i statistik og i spil.

Statistik[redigér | redigér wikikode]

Randomisering er et kerneprincip i statistisk teori, hvis betydning blev understreget af Charles S. Peirce i " Illustrations of the Logic of Science " (1877-1878) og " A Theory of Probable Inference " (1883). Randomiseringsbaseret inference er især vigtig i eksperimentelt design og i stikprøveudtagning . Den første anvendelse af "randomisering", der er opført i Oxford English Dictionary, er dens brug af Ronald Fisher i 1926. [1] [2]

Randomiserede eksperimenter[redigér | redigér wikikode]

I den statistiske teori om udformning af forsøg involverer randomisering tilfældig allokering af forsøgsenhederne i behandlingsgrupperne . Hvis et forsøg f.eks. sammenligner et nyt lægemiddel med et standardlægemiddel, skal patienterne tildeles enten det nye lægemiddel eller standardlægemidlet ved hjælp af randomisering. Randomisering reducerer "konfoundering" ved at udligne såkaldte faktorer ( uafhængige variabler ), der ikke er blevet medregnet i det eksperimentelle design.

Gambling[redigér | redigér wikikode]

Randomisering bruges i vid udstrækning inden for gambling. Et klassisk eksempel på randomisering er at blande spillekort.

Teknikker[redigér | redigér wikikode]

Selvom historisk "manuelle" randomiseringsteknikker (som f.eks. Blandede kort, trækning af papirstykker fra en pose, spinning af et roulettehjul ) var almindelige, anvendes i dag mest automatiserede teknikker. Da både stikprøve-udvælgelse og tilfældige permutationer kan reduceres til blot at vælge tilfældige tal, anvendes nu mest tilfældighedsgeneratorer.

Ikke-algoritmiske randomiseringsmetoder omfatter:

[[Kategori:Pages with unreviewed translations]]

  1. ^ Fisher RA.
  2. ^ Oxford English Dictionary "randomization"