Bruger:Solidarity/Sarpsborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sarpsborg er en kommune i Østfold, Norge. Den grænser i nord mod Våler og Skiptvet, i øst mod Rakkestad og Halden, og i vest mod Fredrikstad og Råde.

Industri[redigér | rediger kildetekst]

Sarpsborg er en industriby, og store internationale koncerner som Borregaard har hovedsæde i byen. En af Norges største industrikoncerner Orkla ASA har formelt hovedsæde i Sarpsborg. Det ikke ukendte navn i Norge; Sefa har sin oprindelse i Sarpsborg Elektriske Fabrikker. (S.E.Fa)Denne fabrik producerede bl.a. det i Norge kendte "Sarpsborgkomfuret".

Sarpsborg Pap & Papirfabrik, senere Sarpsborg Papp ("Pappen"), nu Peterson Sarpsborg, blev også tidligere regnet som en af hjørnestensbedrifterne i kommunen. Ejerne af Sarspborg Pap etablerede også Glomma Papp som i dag fremstår som en af landets ledende emballagefabrikker.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Sarpsborg by er Norges tredje ældste by. Den blev grundlagt med navnet Borg i 1016 af Olav den Hellige. Borg var fra sin grundlæggelse og frem til kongens fald i 1030 Norges hovedstad. Den blev brændt og totalskadet af svenskerne i 1567. Indbyggerne valgte da at flytte nærmere havet langs Glomma, og dannede en ny by der som i 1569 fik navnet Fredriksstad, oppkalt etter den daværende kong Fredrik II. Senere har man fjernet genitivsformen, sådan at den i dag hedder Fredrikstad.

På stedet Gleng var alt som det var før. Fra 1837 var Sarpsborg en del af Tune herred, men i 1839 blev Sarpsborg skilt ud og den nye by som efterhånden havde groet op på den gamle plads fik bystatus.

Sarpsborg er også et "prestegjeld" og navnet på et provsti i Den norske kirke.

Relationer[redigér | rediger kildetekst]

Sarpsborg er venskabsby med Betlehem, Berwick-Upon-Tweed (Strobritannien), Södertälje (Sverige), Grand Forks (USA), Struer (Danmark) og Forssa (Finland).

Tusindårssted[redigér | rediger kildetekst]

Kommunens tusindårssted er Sarpsborg torv, som har en central plads i byen. Der blev lavet planer og en model over hvordan det var ønsket at torvet skulle se ud. Denne proces er endnu ikke færdig.

Kendte sarpinger (indbyggere)[redigér | rediger kildetekst]

Landsbyer og bydele[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]