Borg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Borg Nürnberg i Tyskland

Borgen som bygningværk er opstået for hundreder af år siden samtidigt med behovet for at forsvare sig mod fjender. Forsvarsvolde, først af jord og evt. træpalisader, senere afløst af store murede volde, omkransede en strategisk vigtig bebyggelse, der ofte var beboelse for magthaverne. Voldene udbyggedes med tårne og fæstninger; de var centrum for hære.

En borg adskiller sig fra et slot ved kun at have små udvendige vinduer, så det var sværere at skyde ind gennem dem. Porthvælvingen er lang og smal, så det blev sværere at trænge ind. Den var ofte snoet indad, så der ikke kunne skydes ind gennem den.

De borge, der stadigt benyttedes til forsvar, udviklede sig til fæstninger mellem store volde og grave i stjerneform som Københavns Kastel og Kronborg.

I Vordingborg findes et center, som skal indsamle og formidle viden om borge, Danmarks Borgcenter. Adskillige byer har deres navn efter de borge, de er vokset op i ly af. I Danmark Skanderborg, Aalborg, Nyborg, Vordingborg, Svendborg, Sønderborg, Viborg, Nordborg og Kalundborg, i Tyskland Oldenburg, Nürnburg, Ratzeburg, Hamburg, Magdeburg osv. og i Frankrig fx Cherbourg og Strassbourg.

Forskellige dele af en borg[redigér | redigér wikikode]

Barfred er et hoved borgtårn i en middelalderborg, der blandt andet tjente som tilflugtssted under belejring. Navnet kommer af tysk Bergfried – altså bjerg-fred; ordet borg er afledt af bjerg med hentydning til dens placering på højder.

Donjon er et centralt borgtårn udviklet fra motte-and-bailey-befæstninger. Ordet er en variant af dungeon, der hentyder til grotterne inden for de tykke ydermure, der er beregnet til at modstå belejringer.

En motte-and-bailey er en befæstning med en eller flere borgbanker, volde – typisk forstærkede naturlige højdepunkter – med et centralt tårn, palisadeværk og en tilknyttet avlsgård. Ofte var banken indrammet af en voldgrav, der kunne være helt eller delvist oversvømmet. Bortset fra fundamenterne var bygningsværkerne af træ.

En motte er en borgtype, der forekommer i Danmark fra den tidlige middelalder. Motten består af en høj med omkringliggende grav. I udlandet er dens højde 4-15 meter, i Danmark er højden sjældent mere end et par meter. Motten udvikledes hurtigt til en kombination: motte-and-bailey. Volde og grave.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Arkitektur Stub
Denne arkitekturartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.