Buckminsterfulleren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Buckminsterfulleren C60

Buckminsterfulleren er en allotrop form af carbon med formlen C60, hvor molekylet består af 60 carbonatomer i en symmetrisk kugleform. Molekylet benævnes også buckykuglen, buckyball eller Carbon 60. Molekylet kaldes også for fodboldmolekylet, da kulstofatomerne er bundet sammen i 12 femkanter og 20 sekskanter nøjagtigt som en fodbold.

Buckykuglen blev opdaget i 1985 af Richard E. Smalley, Harold Kroto og Robert Curl ved Rice University, Houston i Texas. I 1996 fik de nobelprisen i kemi for deres opdagelse. Molekylet blev opkaldt efter arkitekten Buckminster Fuller.

Buckminsterfulleren er det mindste fulleren hvor ingen femkanter rører ved hinanden; dette destabiliserer strukturen.[kilde mangler] Diameteren af molekylet er 1,03 nm (svarende til en milliard-del af en fodbold). Bemærkelsesværdigt er molekylets stabilitet, og at det indre udgør et hulrum, som med fysisk-kemiske tricks kan fyldes med andre atomer eller molekyler.

Store mængder Buckykugler er fundet i universet i en afstand af 6500 lysår og i en mængde der svarer til 10.000 gange Mount Everest.[1][2]

Ikke-magnetiske metaller som kobber og mangan kan i tynde skiver gøres svagt magnetiske med en coating af buckyballs.[3]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.