Bulldog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Artiklen indgår i
«serien om tamhunden»
Myndelgosml.svg
130. Bulldog.JPG
Bulldog 1859
Andre artikler om hunde
Generelle artikler
Artikler om brugshundetyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderacer
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderacer
Alfabetisk raceliste
Gruppevis raceliste

Bulldog er en kollektiv betegnelse for forskellige hunderacer. Artiklen beskriver bulldoggens oprindelse som overordnet race. Hunderacer, der har dette ophav, er nærmere beskrevet i de respektive artikler under den pågældende hunderace. Denne artikel indeholder interne henvisninger til disse hunderacer.

Bulldoggens oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Der er stadigvæk meget diskussion vedrørende bulldoggens oprindelse, men der er general enighed om bulldoggens forfædrer var racen mastiff. Det er således fra mastiff, at bulldog har arvet sin tætbyggede krop og brede hoved. Betegnelsen bulldog optræder første gang i litteraturen i 1500.[1] De historiske optegnelser viser, at Mastiff blev bragt til Europa, før de forskellige bulldogracer begyndte at vise sig. Det var i begyndelsen af det 13. århundrede, at bulldoggens funktion primært var at afværge eller bekæmpe tyre. Dette er grunden til hunderacens navn (bull=tyr, dog=hund). Racen bliver endvidere bemærkelsesværdig nævnt i forbindelse med Shakespeare i teaterstykket "King Henry VI" samt i teaterstykket ”The Silent Woman” i 1609.

Tidligere blev der afholdt dyrekonkurrencer mellem tyre og bulldog. Det er vanskeligt at spore, når og hvor præcis denne aktivitet opstod, og hvordan det udvikles. Denne aktivitet var ganske grusom både for hunden og tyren. Det var i denne forbindelse at bulldogens underbid blev udviklet sammen med den korte næseryg. Bulldoggen kunne således fastholde sit ”bytte” og trække vejret samtidig under denne kamp.

Disse konkurrencer var populære i England i det 14. århundrede. Det var dog ikke kun tyre, der blev anvendt i forbindelse med kamp, der blev også anvendt bjørne, aber, heste og løver [2]

Efter stor debat tyrekampene forbudt i England 1802, mens kampene mod bjørnene blev forbudt i 1835. Til trods for forbuddet foregik disse kampe indtil 1853. [3]

Da forbuddene blev indført faldt avlen af bulldog, fordi det primære formål med avlen var dyrekampene. Der var dog nogle opdrættere som ønskede at foretage avlsarbejde og således startede opdræt med avl fra andre typer af hunde. I midten af 1800-tallet bliver racen Mops indarvlet i nogle af linjerne, hvorved højden og størrelsen generalt blev drastisk mindre. Også terrier blev anvendt i arvlen med henblik på forbedring af bulldoggens adræthed. Desuden blev den spanske bulldog anvendt med henblik på at tilføre racen mere styrke. F. Adcock benyttede således en stor hunderace kaldet toro.[4]

Nogle blev afsendt til andre kontinenter, primært i Nordamerika. Med dette mix var opdrættere i stand til at skabe korte, men tætbygget hunde, der nu voksede i popularitet som familiens kæledyr.

Racer inden for bulldog[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk bulldog[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk bulldog er den største i størrelse. Generelt anses der at være to typer af amerikanske bulldog, henholdsvis Johnson type og Scott type, der begge er opkaldt efter de avlere, John D. Johnson og Allen Scott, som har udviklet disse racer. Disse racer er også kendt som Classic eller Bully type. Den amerikanske bulldog er i Danmark blevet forbudt, se mere i artiklen 'Forbudte hunderacer'.

Australsk bulldog[redigér | redigér wikikode]

Australsk bulldog blev oprettet af australske avlere, der var utilfreds med den generelle sundhedstilstand af bulldogracerne.

Engelsk bulldog[redigér | redigér wikikode]

Engelsk bulldog har udviklet sig fra blandt andet at være benyttet i forbindelse med tyrejagt til i dag som selskabshund. Kendetegn for racen er underbid, stort hovedet og bredde. I England kaldes denne race for "Bulldog" og er i øvrigt også Englands nationalrace.

Fransk bulldog[redigér | redigér wikikode]

Fransk bulldog er en hunderace med sine 'flagermusører' der oprindelig var populær blandt arbejderklassen, men senere også populær ved kongehuse, herunder det danske kongehus.

Reference[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Thomas, Chris (1995): Bulldogs today. Ringpress Books Ltd. ISBN 1-86054-005-8. Side 11
  2. ^ Ibid, side 15
  3. ^ Ibid, side 16
  4. ^ Ibid, side 19

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Bulldogklubben