Byfjorden (Hordaland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Byfjorden ud for Bergen centrum

Koordinater: 60°24′N 5°15′Ø / 60.400°N 5.250°Ø / 60.400; 5.250

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Byfjorden. (Se også artikler, som begynder med Byfjorden)

Byfjorden er en fjord mellem Askøy og Bergen som går ind til centrum af Bergen. Fjorden strækker sig 16 km på sydsiden og østsiden af Askøy. Fjorden er en fortsættelse af Hjeltefjorden.

Det sydvestlige indløb til fjorden ligger mellem Nordre Drotningsvik i syd, hvor Sotrabroen går vestover til Sotra, og Hjeltaneset på Askøy i nord. 2,5 km inde i fjorden krydser Askøybroen med en længde på 1.057 meter og en gennemsejlingshøjde på 62 meter. Det største spænd på broen er 850 meter, som er det længste i landet. Lige indenfor broen, på nordsiden, ligger Kleppestø der er kommunecenteret i Askøy kommune. Her fra deler fjorden sig i to, en sydover til centrum af Bergen og en nordover på østsiden af Askøy.

Den sydlige del går ind til Vågen i centrum af Bergen på østsiden af Nordnes, mens Puddefjorden går sydover mellem Nordnes og Laksevåg. Inderst i fjorden ligger Solheimsviken og Store Lungegårdsvannet.

Mellem Florvågøyna ved Askøy og Breiviken fortsætter fjorden nordover. Eidsvågnæsset ligger på østsiden og herfra strækker Eidsvågen sig 2,5 km indover til Eidsvåg. Ret vest for Eidsvågnæsset ligger byen Erdal på Askøy. Nord for Eidsvågen ligger Tertnes, som er en del af Åsane. Fjorden ender mellem Askenæsset på Askøy og Mjølkeråen. Her møder den Herdlefjorden fra nordvest og sammen fortsætter de som Salhusfjorden videre nordøstover.