CARE Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

CARE Danmark blev stiftet i 1987 og er en dansk ulandsorganisation, der arbejder med langsigtede projekter i Afrika og Asien. CARE Danmark er en selvejende fond, der støttes af over 6.000 medlemmer og 18.000 bidragydere samt af bevillinger fra Danida og EU. Den 13. maj 2007 holdt CARE landsindsamling for anden gang nogensinde sammen med ulandsorganisationen Ibis.

CARE Danmark arbejder selvstændigt, men er en del af CARE International, der består af CARE organisationer i 12 forskellige lande. I alt bliver der gennemført projekter i over 70 lande, der kommer mere end 45 millioner fattige mennesker til gode. Det gør CARE til en af verdens største humanitære organisationer.

Fokusområder[redigér | redigér wikikode]

Kvinder og natur er to nøgleord for CARE Danmarks arbejde. CARE Danmark arbejder ud fra princippet om hjælp til selvhjælp. Det betyder, at udviklingsarbejdet lægges an på et stærkt samarbejde med lokale græsrodsorganisationer, der repræsenterer den fattige befolkning. Det sikrer, at den viden og udvikling, projekterne fører med sig bliver på stedet og kan fortsætte bagefter.

Kvinder[redigér | redigér wikikode]

Kvindernes muligheder for at slippe ud af fattigdommen er omdrejningspunktet for størstedelen af projekterne. Erfaringen viser nemlig, at hjælper du en kvinde, hjælper hun en hel familie. Af den milliard mennesker, der må klare sig for under en dollar om dagen er tre fjerdedele kvinder. Kvinder er den største diskriminerede gruppe i verden. Og i fattige samfund har kvinder generelt dårligere adgang til undervisning og færre muligheder for at komme ud af fattigdommen end mænd. CARE Danmark arbejder med at styrke kvindernes position i samfundet. Det gøres både gennem undervisning, oprettelse af kvindegrupper og ikke mindst ved hjælp af mikrokreditter. Gennem låne- og sparegrupper får kvinderne mulighed for selv at tjene penge. En kvinde med økonomiske ressourcer får både en styrket position i forhold til sin mand og højere status i landsbyen. Kvinderne bruger typisk pengene til at skabe en bedre hverdag for sig selv og deres familie.

Natur[redigér | redigér wikikode]

I alle CARE Danmarks projekter bliver der taget hensyn til miljøet. Projekterne foregår i landområder, hvor befolkningen er dybt afhængig af naturen. De dyrker jorden, finder brænde, bruger af regnskovens rigdomme eller lever af et beskedent landbrug. Eftersom naturen er altafgørende for deres overlevelse, er det ekstremt vigtigt, at de udnytter ressourcerne optimalt, dog uden at overudnytte den, for eksempel ved ukontrolleret overdyrkning eller ved at fælde uerstattelig skov. Også klimaforandringerne har en vigtig rolle, og derfor skal der tages højde for de ændringer, der uundgåeligt vil sprede sig i naturen de kommende år. Brønde graves dybere og befolkningen lærer at afpasse afgrøderne i forhold til ændringerne i temperatur og nedbør.

Historie[redigér | redigér wikikode]

CARE International blev grundlagt i USA i 1945 da 22 organisationer gik sammen om at sende livsnødvendig nødhjælp, de såkaldte CARE-pakker som en del af Marshallhjælpen, til overlevende efter anden verdenskrig i Europa. En CARE-pakke var overskud fra den amerikanske hær og indeholdt et måltid mad til ti soldater. For ti dollar kunne man købe en CARE-pakke og en garanti om, at adressaten ville modtage den inden for fire måneder. Da de første pakker slap op, begyndte CARE at sammensætte deres egne pakker godt hjulpet af donationer fra amerikanske virksomheder. Over de næste to årtier nåede omkring 100 millioner CARE-pakker ud til mennesker i nød, først i Europa og siden i Asien og andre fattigere dele af verden. Også dengang arbejdede CARE ud fra visionen om en verden fri for fattigdom og lidelse.

Navnet[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt stod CARE for “Cooporative for American Remittances to Europe”. Da CARE Internationals aktiviteter udvidede sig geografisk blev navnet til “Coorparative for Assistance and Relief Everywhere." I dag, hvor CARE arbejder i mere end 70 lande og er en af de største private humanitære organisationer i verden, bruges de oprindelige akronymer ikke, men navnet står for sig selv i dets rigtige betydning: CARE = omsorg.

[redigér | redigér wikikode]

CAREs logo består af hænder i en cirkel, der rækker ind efter hinanden. De gullige og rødlige jordfarver repræsenterer den grundlæggende værdi, som naturens ressourcer er for alle mennesker på jorden. Hænderne symboliserer samarbejde og partnerskab lokalt, nationalt og internationalt. Målsætningen er en verden med håb, tolerance og social retfærdighed, hvor fattigdom er afskaffet og hvor mennesker lever i værdighed og sikkerhed.

Korte facts[redigér | redigér wikikode]

  • Blev stiftet i 1987 og har altså 20 års jubilæum i 2007
  • Er en selvejende fond. Det vil sige, at det er en privat og uafhængig hjælpeorganisation
  • Har H.K.H. Prins Joachim som protektor. Han rejste blandt andet til CARE Danmarks projekter i Cambodja og Vietnam i 2006
  • Havde den første landsindsamling nogensinde i august 2006 sammen med Ibis.
  • Er en del af CARE International, der består af CARE organisationer i 12 forskellige lande. I alt bliver der gennemført projekter i over 70 lande, der kommer mere end 45 millioner fattige mennesker til gode. Det er en af verdens største humanitære organisationer.
  • Arbejder med hjælp til selvhjælp.
  • Har projekter i Mozambique, Ghana, Uganda, Niger, Vietnam, Nepal, Tanzania og Kenya.
  • Arbejder med langsigtede projekter. CARE Danmark udfører ikke nødhjælp, men står for projekter der varer flere år.
  • Har kvinder som fokus
  • Arbejder for et bæredygtigt miljø.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]