Cakewalk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Cakewalk (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Cakewalk)
Illustration af cakewalk fra 1900'erne.

Cakewalk er en dans som opstod i sydstaterne i USA omkring 1850, oprindelig med betegnelsen chalkline-walk. Den regnes som forløberen for ragtime. Cakewalken blev brukt i minstrel-showene, og er det første eksempel på synkoperet musik som blev accepteret og populær blandt et hvidt publikum i USA.

En cakewalk er af form en march med musik i 2/4-takt som ligner en habanera. Cakewalken spilles af et janitsjarkorps med slagtøj, træblæsere og messinginstrumenter.

Lederen for det mest kendte cakewalk-korps var John Philip Sousa (1854–1932). Sousa turnerede med sit berømte krops i både USA og Europa, og hans musik nåede ud til alle med noder til selvspillende pianoer og på fonograf. Den mest kendte cakewalk er nok Stars and Stripes Forever (1896).

Cakewalk blev populær og blev gerne spillet på piano, hvor venstre hånd gav march-rytmen, mens højre hånd spillede en synkoperet melodi. Den impressionistiske komponist Claude Debussy blev inspireret af denne spillemåde, og har selv skrevet Golliwog's Cakewalk.

Eksempler (udvalg)[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]