Cakewalk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Cakewalk (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Cakewalk)
Cakewalk i 1903
Illustration af cakewalk fra 1900'erne.

Cakewalk er en dans som opstod som "chalkline-walk" i Sydstaterne i USA omkring 1850. Den regnes som forløberen for ragtime. Cakewalken blev brugt i minstrel-showene, og er den første synkoperede musik, som blev accepteret og populær blandt et hvidt publikum i USA.

En cakewalk er en march med musik i 2/4-takt, som ligner en habanera. Cakewalken spilles af janitsjarer med slagtøj, træblæsere og messinginstrumenter.

Lederen af det kendteste cakewalk-korps var John Philip Sousa (1854–1932). Sousa turnerede med sit berømte krops både i USA og Europa, og hans musik nåede ud til alle med noder til selvspillende klaverer og fonograf. Den kendteste cakewalk er nok Stars and Stripes Forever (1896).

Cakewalk blev populær og spillet på klaver, hvor venstre hånd gav march-rytmen, mens højre hånd spillede en synkoperet melodi. Den impressionistiske komponist Claude Debussy blev inspireret af den til Golliwog's Cakewalk.

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]