Californiske Halvø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Satellitfoto af den Californiske Halvø

Den Californiske Halvø (på spansk Península de Baja California) er en smal og aflang halvø i det vestlige Mexico. Halvøen er ca. 1.200 km lang og maksimalt 240 km bred; den er dermed større end Italien og næsten dobbelt så lang som den amerikanske delstat Florida. Størstedelen af halvøen er domineret af Sonoraørkenen.

De mexicanske delstater Baja California og Baja California Sur ligger på halvøen. Mod nord grænser halvøen op til den amerikanske delstat Californien og den mexicanske delstat Sonora, mod vest ligger Stillehavet og mod øst den Californiske Golf.

Halvøens to kyster er meget forskellige. Ved stillehavskysten kan man i den kolde strøm se hvaler på vej til og fra deres sydlige ynglepladser. Golfen på den anden side kan derimod sammenlignes med Middelhavet, da vandet er varmere.

Nogle steder ved den sydlige del af halvøen kan man om natten opleve naturfænomenet bioluminescens. Man kan også[hvor?] se sæler og delfiner på jagt efter fisk.Koordinater: 28°00′N 113°30′V / 28°N 113.5°V / 28; -113.5