Californiske Halvø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Satellitfoto af den Californiske Halvø

Den Californiske Halvø (på spansk Baja California) er en smal og aflang halvø i det vestlige Mexico. Halvøen er ca. 1.200 km lang og maksimalt 240 km bred, og er dermed større end Italien og næsten dobbelt så lang som den amerikanske delstat Florida. Størstedelen af halvøen er domineret af Sonoraørkenen.

De mexicanske delstater Baja California og Baja California Sur ligger på halvøen. Mod nord ligger den amerikanske delstat Californien og den vestlige udløber af den mexicanske delstat Sonora, mod vest ligger Stillehavet og mod øst den Californiske Golf.

Halvøens to kyster er meget forskellige, ved Stillehavskysten kan man i den kolde strøm se hvaler, på vej til og fra deres sydlige ynglepladser. Golfen, der også er kendt som Mar de Cortez efter sin europæiske opdager, kan derimod sammenlignes med Middelhavet, da vandet er varmere. Nogle steder ved den sydlige del af halvøen kan man om natten opleve naturfænomenet bioluminescens. Man kan også se sæler og delfiner på jagt efter fisk. Koordinater: 28°00′N 113°30′V / 28°N 113.5°V / 28; -113.5