Canton (Frankrig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kanton. (Se også artikler, som begynder med Kanton)

En canton er en administrativ enhed i et fransk arrondissement. Cantoner er ligesom departementerne oprettet ved lov af 22. december 1789. Der er 2.015 cantoner i selve Frankrig, heraf 20 i Paris.

Som regel omfatter en canton flere kommuner, dette er dog ikke altid tilfældet, idet meget befolkningsrige kommuner, godt kan indeholde flere cantoner. Derimod tilhører en canton kun ét arrondissement. I forlængelse heraf er det naturligt, at antallet af cantoner kan variere imellem forskellige departementer. Pr 1. januar 2006 var der 4.039 cantoner i Frankrig, heraf 3883 - hvoraf 20 arrondissementer i Paris - i selve Frankrig og 156 i de oversøiske besiddelser DOM-TOM. 2014 var antallet det samme, bortset fra i besiddelserne, som havde 172 cantoner. Efter marts 2015 blev antallet af cantoner i Frankrig mindsket til 2015 - hvoraf 20 arrondissementer i Paris - og 59 cantoner i de oversøiske besiddelser, altså 2074 cantoner i alt.

Det primære formål for en canton, er at være valgkreds for et medlem af departementsrådet. En undtagelse er Paris, hvor byens 20 arrondissementer fungerer som cantoner.

Hovedbyen i en canton, vil ofte være den største by i området og specielt på landet, vil brandstation og gendarmerie ofte være placeret her.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

  • "Definitionen på en canton hos [[INSEE]]" (fransk). {{cite web}}: Konflikt mellem URL og wikilink (hjælp)
FranskSpire
Denne artikel om fransk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker