Carl Kundmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Carl Kundmann (født 15. juli 1838 i Wien, død 9. juni 1919 sammesteds) var en østrigsk billedhugger.

Han studerede på Akademiet i sin fødeby, men fik dog det bestemmende præg 186065 under Hähnel i Dresden. Efter et toårigt ophold i Rom slog han sig ned i Wien, hvor han 1872 blev akademiprofessor. Men allerede inden rejsen havde han modeleret en legemsstor statue af kejser Rudolf af Habsburg for Wiens Ruhmeshalle i Arsenalet; senere udførte han for samme hal en del andre Statuer, for eksempel prins Eugen.

Hans hovedværk i Wien er Schubertmonumentet i Stadtpark (afsløret 1872). I øvrigt har hans kunst også mange andre steder bidraget til Wiens forskønnelse: Grillparzermindesmærket, den formfine statue af kunstindustrien til det kunsthistoriske hofmuseum, arbejder for Schwarzenbergbroen, det naturhistoriske museum og Hofburgteateret med mere.

Et andet hovedværk findes i Pola: mindesmærket for admiral Wilhelm von Tegetthoff (1886); for Graz statue af Robert Hamerling, for Marienbad af Anastasius Grün. På Ny Carlsberg Glyptotek i København ses hans gravmæle over Theophilus HansenEhrenfriedhof i Wien (gips).

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]