Carlisle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Carlisle
Carlisle Cathedral from the Air.jpg
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Telefonkode 01228 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 75.399 (2016)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 18,9 km²
 - Befolkningstæthed 3.989 pr. km²
Andet
Tidszone UTC±00:00 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 28 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.carlisle.gov.uk/carlislecc/
Oversigtskort

Carlisle er en by i Cumbria i den nordvestlige del af England ca. 15 km fra grænsen til Skotland. Byen har 75.399(2016)[1] indbyggere og omkring 100.000,[kilde mangler] hvis forstæderne medtages.

Byen blev grundlagt af romerne i år 72 under navnet Luguvalium, hvilket fremgår af indskriften fra romerske skrifttavler, der fundet under udgravninger i byen og udstillet på Tullie House Museum i Carlisle.

Carlisles lokalisering som den sidste engelske by før grænsen til Skotland gjorde byen til et vigtigt militært støttepunkt i den periode, hvor de to lande var separate kongeriger. Carlisle Castle, som fortsat står rimeligt intakt, blev opført med dette formål for øje af Vilhelm Rufus i 1092, og Maria Stuart af Skotland sad fængslet her i en periode. Som følge af de jævnligt forekommende ændringer af grænsen (pga. de skotske uafhængighedskrige), har byen et vist skotsk præg.

Byen er centrum for at relativt stort lokalområde, da afstandene til andre større byer i regionen – Edinburgh, Lancaster og Newcastle-upon-Tyne – er relativt store.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Carlisle har to venskabsbyer:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Englands geografiSpire
Denne artikel om Englands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi